29. sep. 2022 - 9:04

Fundet på et badeværelse: Manden bag Gangsta’s Paradise er dødHan var især kendt for mega-hittet Gangsta’s Paradise. Nu er rapperen Coolio død.

Coolio blev født 1. august 1963, og hans mor kaldte ham Artis Leon Ivey Jr. Men som så mange andre musikere – især inden for rap – tog han et kunstnernavn.

Annonce

En af historierne omkring navnet går på, at han som ung deltog i en sang-konkurrence, hvor han sang et nummer af den spanske hjerteknuser, Julio Iglesias. Derefter var der nogle, der kaldte ham Coolio Iglesias, og så tog han på et senere tidspunkt navnet Coolio til sig.

Historien er sød og sjov, men den er ikke bekræftet. Det står også fast, at Artis Leon Ivey Jr. i modsætning til en del andre rappere først tog sit kunstnernavn som voksen.

Coolio udsendte sin første single i 1987, der hed Watcha Gonna Do. Men det var i halvfemserne, han slog sit navn fast med numre som Fantastic Voyage, 1 2 3 4 Stumpin’ New, C U When U Get There og ikke mindst Gangsta’s Paradise, der blev et enormt hit og også vandt en Grammy som Årets Single i 1995.

Nummeret har en meget karakteristisk intro, der – som praktisk talt alle andre verdenshits – fanger lytteren med det samme.

Af et rap-nummer at være er Gangsta’s Paradise ret poppet, og det hænger givetvis sammen med, at det er inspireret af Stevie Wonder-nummeret Pastime Paradise fra 1976.

Annonce

Stevie Wonder var oprindeligt ikke vild med tanken om en rap-udgave af sangen, men da han hørte nummeret, var han efter sigende helt pjattet med Coolios udgave.

På dansk blev Gangsta’s Paradise indspillet i en munter version af radioprogrammet Selvsving på P3 under navnet Ganske Hyggeligt Paradis.

Coolio udsendte meget musik siden Gangsta’s Paradise, men det er nok rimeligt at sige, at han aldrig siden opnåede helt samme succes.

Succesen fra halvfemserne gjorde dog, at der var rigeligt med penge på bankkontoen.

Annonce

Foruden musik interesserede Coolio sig meget for madlavning, og i det nye årtusinde nåede han at lave en kogebog under navnet Cookin’ With Coolio.

Coolio optrådte i Danmark så sent som i sidste måned i ‘Vi Elsker 90erne’.

Rapperen blev fundet død onsdag i denne uge – liggende på gulvet i et badeværelse.

Liget skal under obduktion, men der er intet, der tyder på, at Coolio døde under kriminelle omstændigheder.

Hans agent, Jarez Posey, siger ifølge flere medier, at Coolio døde af et hjerteanfald.

Coolio efterlader sig ti børn, som han fik med flere forskellige kvinder. De fire ældste børn – tre døtre og en søn – fik han sammen med den eneste kvinde, han nåede at gifte sig med, Josefa Salinas. Parret blev skilt i 2000.ANDRE LÆSER OGSÅ

VI ANBEFALER