Forsker vurderer, at multiversionen af vitaminpiller bør være receptpligtige. De har nemlig ingen effekt for mange danskere, mener hun.
Et ny studie gør nu op med mange danskeres forestilling om brugen af vitaminpiller.
Vi spiser multi-versionen i et væk, men hjælper de egentlig?
Ikke på et længere liv i hvert fald, hvis man kigger i studiets resultater.
Én daglig pille bevirker ikke længere levetid for mennesker ifølge det amerikanske studie.
Faktisk viste studiet, at personer med et dagligt indtag af multiversionen af vitaminpiller var i marginalt større risiko for at dø i den observerede periode i forhold til personer, der ikke tog pillerne.
TV2 har talt med ikke Susanne Gjedsted Bügel, der er professor og sektionsleder på Sektion for Ernæring og Sundhed på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. For hende er svaret klart, og konklusionerne i studiet, overrasker hende ikke.
‘Der er ingen effekt af at tage kosttilskud eller multivitaminer, hvis man i øvrigt spiser nogenlunde varieret og sundt,’ siger hun til TV 2.
Studiet om vitaminpiller er udgivet af American Medical Association i det medicinske tidsskrift JAMA. De har har sammenholdt tre tidligere sundhedsstudier i USA, hvor næsten 400.000 voksne uden alvorlig, længerevarende sygdom indgik.
Forskeren, som TV2 har talt med, understreger, at der kan være en risiko forbundet med for højt indtag af vitaminpiller.
Det drejer sig konkret om kroppens stofomsætning, der kan blive ramt.
‘Man kan ikke erstatte det med en pille,’ siger hun med henvisning til at spise sundt og varieret.
Den seneste opgørelse over danskernes forbrug af kosttilskud blev udgivet af DTU Fødevareinstituttet i 2014. Den viste, at cirka halvdelen af alle voksne tog en form for multivitamin- og mineraltilskud, og at danskerne havde et af Europas højeste forbrug af kosttilskud. Skriver TV2.
Vitaminpiller kan altså være godt, men hvis du allerede får behovet dækket, så kan det være særdeles overflødigt.