Forbudt sprøjtemiddel kan stadig bruges på løg

Regeringen vil se på, hvorfor der kan gives dispensation til at sprede det forbudte sprøjtemiddel Reglone på marker for purløg, når det er forbudt på kartoffelmarker.

Det siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i et skriftligt svar. Han ønsker, at der ikke bliver brugt Reglone i Danmark, hvis det er uforsvarligt.

– Jeg vil derfor bede Miljøstyrelsen om en faglig redegørelse af, hvorfor der kan udstedes dispensationer til nedvisning af purløg, når der ikke kan vises sikkerhed for menneskers sundhed ved brugen til nedvisning af kartofler, siger han.

Sagen udspringer af, at Miljøstyrelsen ikke længere vil give danske kartoffelavlere lov til at sprede det forbudte sprøjtemiddel Reglone på deres marker. Men styrelsen giver dispensation til at bruge midlet til purløg.

Det bekræfter Miljøstyrelsen i et skriftligt svar til Ritzau, efter at netmediet Gylle.dk har beskrevet sagen.

Ifølge Miljøstyrelsen er der tale om en lavere dosering af det forbudte middel, end der blev ansøgt om til brug på kartoffelmarker.

Her er der netop givet afslag, da Miljøstyrelsen ikke kan stå inde for, at midlet er sikkert for naboerne til sprøjtede kartoffelmarker. Men for purløg er der ikke alternativer, lyder det.

Men ministeren vil sikre sig, at det er sikkert.

– Jeg ønsker ikke, at der bliver brugt Reglone i Danmark, hvis der ikke kan vises sikkerhed for vores miljø og for menneskers sundhed. Vi skal væk fra at give dispensationer og i stedet få udviklet alternativer til Reglone, siger han.

Nedvisning bruges blandt andet i forbindelse med frøavl for at stoppe planternes vækst, så frøene kan høstes.

Reglone indeholder det aktive stof diquat, som har været forbudt af EU siden 2020. Diquat er tidligere blevet koblet sammen med skader på hjernen og er mistænkt for at have en sammenhæng med udvikling af Parkinsons sygdom.

Alligevel har Miljøstyrelsen årligt givet dispensation til de danske kartoffelavlere, så de kunne bruge midlet.

Fra Danmarks Naturfredningsforening lyder det, at det er dobbeltmoralsk, når man må bruge det i en mark med purløg, men ikke kartofler.

– At man ikke har haft mulighed for at finde noget alternativ, det er helt ubegribeligt. For at sige det kort så synes vi, det er dobbeltmoralsk, siger seniorrådgiver Rikke Lundsgaard.

– Det er ikke mindre farligt at rende rundt i en purløgsmark, end det er i en kartoffelmark.

En 30-årig mand lå livløs på Københavns Hovedbanegård, mens han blev sparket og trampet i hovedet. Nu er der nyt i sagen, læs mere her.