Far bortførte datter: Polen vil ikke udlevere ham til Danmark

En polsk ret har sagt nej til at udlevere en 37-årig polsk mand, der har bortført sin datter fra Gråsten Skole i december.

Datteren er syv år gammel. Hun var – inden faderen bortførte hende – blevet tvangsfjernet og anbragt i en plejefamilie.

Syd- og Sønderjyllands Politi skriver i en pressemeddelelse:

“I samarbejde med Syd- & Sønderjyllands Politi har polsk politi på bagrund af en europæisk arrestordre anholdt en 37-årig mand fra Gråsten, der er sigtet for at have bortført sin datter fra Gråsten Skole den 9. december 2022. De polske domstole afviser dog at udlevere manden til Danmark.

LÆS OGSÅ: Vanvidsbilist kørte alt for stærkt: Nu skal hun i fængsel

Kort inden bortførelsen blev datteren tvangsfjernet og anbragt i en plejefamilie. Den 37-årige far mødte den 9. december op på Gråsten Skole sammen med pigens mor og stedfar, der begge blev anholdt samme dag og nu sidder varetægtsfængslede. Den 37-årige forlod Danmark med datteren, og der blev efterfølgende udstedt en europæisk arrestordre mod ham.

Syd- & Sønderjyllands Politi fandt frem til den efterlyste mand i Polen, hvor polsk politi anholdt ham den 12. december 2022. Nu har ønsket om udlevering været for retten i Polen. Afgørelsen blev, at Polen ikke vil udlevere den 37-årige mand til Danmark.

Manden er fortsat eftersøgt i Danmark og vil blive anholdt, hvis han rejser ind i landet. De polske myndigheder ved, hvor barnet befinder sig.”

Anette Johnsen, kommunikationsmedarbejder i Syd- og Sønderjyllands Politi siger til jv.dk, at politiet ikke kan gøre mere ved sagen nu.

“Når man har anmodet et andet land om udlevering, og de så ikke efterkommer den anmodning, efter det har været i retten, så kan man ikke gøre andet.”