Fagforening kritiserer arbejdsmiljø på museum

Akademikernes fagforening DM anklager kunstmuseet Arken for ikke at ville indgå overenskomst med akademiske ansatte på museet og for at have haft “fjendtlig og truende” adfærd overfor medarbejdere, der har kritiseret ledelsen.

Det skriver dagbladet Politiken.

Anders Dalsager, som er formand for de kulturansatte medlemmer af DM, siger i forbindelse med sagen, at han aldrig har oplevet noget lignende.

– Arken bryder med den danske model, når de afviser at forhandle overenskomst for akademikere. Det har de lige så meget ret til som alle mulige andre grupper på det danske arbejdsmarked, siger Anders Dalsager, som er formand for de kulturansatte medlemmer af DM, ifølge Politiken.

Arken-direktør Marie Nipper er uenig i den udlægning, men vil ikke garantere overenskomst for alle, skriver avisen. Nipper efterlyser eksempelvis eksempler på truende adfærd.

Hverken tidligere eller nuværende ansatte har haft lyst til at fortælle Politiken om problemer med ledelsen.

Avisen er dog i besiddelse af det, den omtaler som “en lang række interne dokumenter og mailkorrespondancer, der tegner et billede af en eskalerende konflikt mellem Arkens ledelse og fagforeningen DM”.

Arken modtager ifølge Politiken årligt 30 millioner kroner i statstilskud. Også tidligere er sager om dårligt arbejdsmiljø og presset økonomi blevet beskrevet i pressen.

I august 2022 omtalte Politiken, at Arken på tre måneder havde fået tre påbud fra Arbejdstilsynet.

Marie Nipper blev direktør for Arken i 2022. Hun forklarer, at museet er i forhandling med andre forbund om at indgå overenskomst for ansatte i blandt andet café og butik.