Elev på Viby Gymnasium forfalskede coronatest for at komme i skole – risikerer nu udvisning

En elev på Viby Gymnasium med udenlandsk baggrund risikerer at blive udvist af Danmark, efter at personen tidligere på året forfalskede en corona-test for at komme i skole.

Det skriver DR Østjylland.

Eleven forventes at tilstå forfalskningen ved Retten i Aarhus, og det fremgår af dokumenter i sagen, at personen skal dømmes efter den særlige coronaparagraf 81d i straffeloven.

Det er den paragraf, som giver domstolene mulighed for at forhøje straffen til det dobbelte, hvis lovovertrædelsen har relation til corona-pandemien. Det er også årsagen til at gymnasieeleven risikerer udvisning. Hvis eleven bliver straffet med ubetinget fængsel, kan vedkommende stå til at blive udvist af Danmark for at have forfalsket corona-testen.

Den særlige coronaparagraf, der gør det muligt for domstolene at give dobbelt straf, blev vedtaget i marts 2020 af Folketinget.

Eleven gik på Viby Gymnasium i foråret, hvor vedkommende ifølge sigtelsen havde lagt en negativ corona-test fra Falck op på gymnasiets intranet Lectio.

Det var på daværende tidspunkt nemlig et krav at kunne fremvise en negativ corona-test for at kunne deltage i undervisningen, og derfor havde eleven rettet datoen på testen for at kunne komme til undervisning. Eleven har erkendt at have rettet datoen på corona-testen.

Udover den pågældende gymnasieelev er yderligere 5 gymnasieelever fra Viby Gymnasium blevet sigtet af politiet for at have forfalskede deres coronatest.

Det er Viby Gymnasium, som i løbet af foråret blev opmærksom på, at nogle af eleverne snød med deres negative corona-test. Teststrategien var på daværende tidspunkt en forudsætning for at gymnasierne kunne holde åbent. Viby Gymnasium har efterfølgende overgivet sagerne til politiet.

“Det er det, vi skal gøre som skole. Ideen med instruksen fra ministeriet var, at smitten ikke skulle spredes. Vi stod med opgaven, at eleverne skulle lade sig teste og dokumentere,” siger rektor på Viby Gymnasium, Lone Sandholdt Jacobsen til DR og kalder sagen ulykkelig.

Ifølge Juraprofessor ved Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller er det dog et usandsynligt scenarie, at gymnasieeleven skulle ende med at blive udvist.

“Typisk har så unge mennesker ikke en fyldt straffeattest og er i øvrigt inde i et godt forløb med gymnasiegang, så der vil man ikke give en ubetinget fængselsstraf, men en betinget fængselsstraf. Så er betingelserne for udvisning ikke til stede,” siger juraprofessoren til DR.