1,8 millioner danskere kan nu se frem til en lavere el-regning, melder el-selskaber ud. De heldige er fordelt i flere områder af Danmark
Fra søndag får 1,8 millioner danskere en lavere el-regning.
I hovedstadsområdet sænker elnetselskabet Radius prisen for at transportere strøm gennem elnettet for cirka en million kunder.
Og i det jyske sænker N1 prisen på nettarifferne for omkring 800.000 husstande og virksomheder.
Det skriver DR.
Prisen på el består af tre dele: Selve elprisen, en såkaldt nettarif, som dækker over transport af el, samt en såkaldt systemtarif, der er forbundet til forsyningssikkerhed og elforsyningens kvalitet.
Hos Radius er det ifølge DR fjerde gang på to år, at prisen sænkes for forbrugerne på deres el-regning. Herunder nettariffen, som altså er prisen for at transportere strømmen rundt.
Ifølge Radius selv vil en typisk lejlighedskunde opleve et prisfald på cirka 150 kroner inklusive moms om året.
En gennemsnitlig parcelhuskunde vil opleve et dyk på cirka 250 kroner inklusive moms på deres el-regning.
At prisen bliver sat ned er blandt andet et udtryk for, at Radius har fået “betalt regningen fra energikrisen”. Det udtaler funktionschef Cäthe Bay-Smidt i en pressemeddelelse.
– Der er kommet mere ro på elmarkedet, renten stiger ikke mere, og inflationen er kommet ned på et meget lavere niveau, lyder det.
(Artiklen fortsætter under billedet)
N1 skriver i en pressemeddelelse, at nettarifferne sænkes med 59 procent i julemåneden. Det er ifølge elnetselskabet en samlet besparelse på 130 kroner på en gennemsnitsfamilies el-regning-
I 2025 sænkes nettarifferne med 21 procent.
Det betyder for eksempel, at det i vinterperioden fremover koster 32,5 øre per kilowattime at bruge strøm midt på dagen, hvor det i dag koster 41,29 øre per kilowatttime.
Fra både Radius og N1 lyder opfordringen stadig, at man som forbruger skal huske de gode elsparevaner.
Dels forbrugernes el-regning nemlig blive endnu lavere, hvis man bruger strøm, når den er billigst. Prisen på nettariffen kan nemlig variere hen over døgnets timer.
Og dels har elnettet samtidig godt af, at forbruget spredes mere ud, og spidsbelastningerne minimeres.
Blandt de gode vaner er at fylde både vaske- og opvaskemaskine helt op, tørre tøj udenfor fremfor at bruge tørretumbler og udnytte eftervarme på komfur og i ovn.