Eksperter: Politiker misbruger penge

I en række kampagnevideoer har EU-parlamentariker Nikolaj Villumsen (EL) forsøgt at sælge sit budskab om “klimahandling i EU” med humoristiske indslag.

Men videoerne er finansieret med EU-midler, og det er i strid med reglerne, siger to eksperter til netmediet B.T.

– Videoerne er i strid med reglerne, fordi vi er så tæt på en valgkamp. Og fordi der ikke er nogen specifik omtale af, hvad der er diskuteret i EU. Der er alene en holdning til, at der ikke er blevet gjort nok, siger professor Bent Greve med speciale i EU.

Videoerne blev bragt på sociale medier i december 2023.

Helt konkret er de finansieret med “400-midler”. Det oplyser Enhedslistens sekretariat i EU-Parlamentet til B.T.

De uddeles af den venstreorienterede gruppe, som Enhedslisten tilhører i EU-Parlamentet og må bruges på forskellige former for oplysning til borgerne om parlamentets arbejde.

Men “400-midlerne” må ikke bruges på noget, der bare minder om valgkamp.

– En aktivitet med karakter af valgkamp er uanset aktivitetens art og det anvendte medie forbudt, lyder det således i reglerne for brug af “400-midler”.

Forsker i partistøtte Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kalder det ulovligt.

– Efter min vurdering lever videoerne slet ikke op til selve formålet: At informere om arbejdet i EU og Europa-Parlamentet og er desuden politiske kampagnevideoer, som netop er forbudt ifølge reglerne om “400-midlerne”, siger han.

Den vurdering erklærer Nikolaj Villumsen sig i en skriftlig kommentar til B.T. uenig i. Han vil ikke stille op til interview.

Ifølge Villumsen er kampagnevideoerne “godkendt af folk i EU-Parlamentet, der er vant til at håndtere den slags spørgsmål”.

– Jeg stiller mig uforstående overfor de tilsendte udtalelser, som jeg må sige, jeg mener ikke er korrekte, og som jeg derfor naturligvis også er uenig i, skriver Nikolaj Villumsen sit skriftlige svar til B.T.