Sugardating eksploderer blandt de unge – Kalder på politisk handling

Gråzoneprostitution er et stigende problem for de helt unge danskere. Flere og flere unge mennesker i alderen 15-30 år kaster sig ud gråzoneprostitution – også kaldet sugardating.

Et problem er ved at vokse sig større og større for ungdommen herhjemme.

Flere og flere unge mennesker begiver sig ud i gråzoneprostitution, som også er kendt som sugardating.

Nu efterlyser man hjælp til de unge mennesker fra flere steder. Det er især hjælp til, at håndtere de psykiske konsekvenser der kan være ved, at have solgt sig selv.

De unge som rækker ud efter hjælpen er primært i aldersgruppen 15-30 år gamle. De ønsker hjælp til at blive fri af efterreaktionerne.

Den her form for prostitution kan starte ganske uskyldigt, som for eksempel en udveksling af et nøgenbillede, men mange har oplevelsen af, at få deres grænser overskredet.

Forskning fra ph.d og lektor Jeanett Bjønnes fra Center for Rusmiddelforskning viser blandt andet, at unge, der har vekslet intimitet til materielle goder, i højere grad end deres jævnaldrende er i risiko for at udvikle angst, depression eller andre psykiske diagnoser og lidelser.

De unge kan i dag søge hjælp ved flere organisationer, hvis man ønsker at bevæge sig ud af det intime grænseland, som det kan være når ens krop er til salg. Reden Ung, Kvisten og KKUC laver forebyggende arbejde og tilbyder de unge hjælp, hvis man har brug for at se en vej ud.

‘De unge tror, de har kontrollen i sugardating, men det har de ikke. Undervejs bliver deres grænser voldsomt udfordret og ofte overskredet, og deres seksuelle adfærd bliver mere og mere risikobetonet, og det kan give langvarige skader. Vi risikerer at se en endnu større gruppe unge i mistrivsel, hvis vi ikke sætter ind’, udtaler direktør i Kvisten, Lisbeth Høstgaard Møller i en pressemeddelselse.

Politikerne skal på banen

Det har udviklet sig til en reel samfundsproblematik, siger organisationerne.

‘I Reden Ungs rådgivning møder vi rådvilde forældre. Vi er fx blevet kontaktet af en mor, hvis 16-årige datter sælger nøgenbilleder og videoer til ældre mænd, men som ikke umiddelbart opfatter det som et problem. Moren ved ikke, hvordan hun skal passe på sin datter, og mangler viden om hvordan andre forældre og fagpersoner håndterer sådanne udfordringer’, fortæller Ann-Sophie Heinfelt Ernst-Rasmussen, faglig leder ved Reden Ung.

Der bliver derfor efterlyst en politisk debat omkring emnet. Der er behov for, at tage hånd om de unge i sugardatingverdenen og justerer lovgivningen. Især på de sociale og digitale platforme, hvor de unge som regel møder deres sugardaddies.

Der bliver skreget på, at politikerne nu får øjnene op for situationens reelle omfang.

Der bliver bedt om, at de unge har muligheden for at få den hjælp, som de efterspørger, inden det går helt galt.

De fire store organisationer (Reden Ung, Kvisten, KKUC, og Center for Digital Pædagogik) har lanceret en fælles platform, der giver info til de unge mennesker om, hvor de kan opsøge hjælp til at håndtere konsekvenserne af gråzoneprostitutionen.

Derudover nævner de, at en skærpet faglighed hos de unges støttepersoner vil være et godt skridt på vejen.