Dreng på rulletrappe i Field’s bad for sit liv: Ikke skyde!

Ingen ved, hvad der var sket, hvis ikke en 13-årig dreng havde talt direkte til den riffelbevæbnede mand, som i juli sidste år dræbte tre og sårede flere i storcentret Field’s i København.

Faktum er imidlertid, at efter drengen havde talt med skytten, pegede manden geværet mod sig selv, hvorefter han løb væk.

Sammen med flere skudsårede personer lå drengen på en rulletrappe foran gerningsmanden, da manden sigtede på ham.

– Please! Ikke skyde, lød den indtrængende bøn fra drengen til gerningsmanden.

Episoden beskrives af drengen selv på en videoafhøring optaget ni dage efter skyderiet. Videoen afspilles tirsdag i Københavns Byret, hvor sagen mod den 23-årig gerningsmand fortsætter efter at være begyndt sidste uge.

Drengen fortæller, at han husker, hvordan gerningsmanden svarede, at det ikke var ægte. En forklaring, som bakkes op af flere andre vidner.

En ung kvinde fortæller i retten, hvordan hun befandt sig på rulletrappen, da gerningsmanden begyndte at skyde, og folk på trappen forsøgte at flygte op ad trappen, som var på vej nedad.

LÆS OGSÅ: 18-årig kvinde i retten i Field’s-sagen: “Sådan kom jeg ud under skud-salven’

Hun hørte flere skud og til sidst et stort brag, da glasset omkring trappen gik i stykker.

– Så begynder man at høre tale fra gerningsmanden, som siger, at det ikke er ægte, og at det ikke er virkeligt, fortæller kvinden.

Den 13-årige selv forklarede under videoafhøringen om situationen, at han svarede.

– Jo, jeg er ægte. Ikke skyde.

Den 13-årige fortæller, at han derudover tilbød skytten sin mobiltelefon, hvis han ville lade være med at skyde.

Flere personer blev såret, og en 17-årig pige blev dræbt under episoden på rulletrappen.

Flere af dem afgiver tirsdag forklaring i Københavns Byret. Der er tale om unge kvinder og piger, som skulle til koncert i Royal Arena den aften.

– Vi er på vej ned ad rulletrappen. Folk maser. Og ser vi ham komme ind fra siden neden for trappen og begynder at skyde. Folk vælter som ved en dominoeffekt, fortæller et af vidnerne.

Også hun hørte, hvordan drengen talte til gerningsmanden, som altså kort efter gik væk fra stedet.

Den 23-årige mand, som er tiltalt i sagen, er diagnosticeret med sindssygdom. Under ransagninger på hans bopæl har politiet fundet håndskrevne sider, hvor manden skriver om at gå ind i “efterlivet” og ligge blandt sine venner og dø.

Man har også fundet beskrivelser af, hvad der efter anklagemyndighedens opfattelse er gerningsmandens nedskrevne instruktioner til sig selv om at holde øje med folk, som spillede døde.

Anklagemyndigheden vil have den 23-årige dømt til anbringelse på den særligt sikrede retspsykiatriske afdeling i Slagelse, der er kendt som “Sikringen”.

Ifølge dansk ret kan personer, som på gerningstidspunktet var utilregnelige på grund af sindssygdom nemlig ikke straffes med fængsel.

En dom til anbringelse er imidlertid også en frihedsberøvelse, og anklagemyndigheden går efter, at anbringelsen skal ske på ubestemt tid, så på det punkt svarer det til en livstidsdom.