09. aug. 2022 - 10:40

Demonstration foran Familieretshuset: ‘Det går ud over børnene’



Hver dag møder forældre, bedsteforældre og børn op i Familieretshuset i Valby. Nogle skal til møder, og andre skal med som støtte i skilsmissesager. Men siden den 1. august er der også mødt folk op, som ikke skal ind i Familieretshuset.

De er kommet for at vise deres støtte til Bamse-demonstrationen. Demonstrationen, som Dennis Gilarski og Michael står bag, har til formål at hjælpe alle de børn, der sidder fast mellem far, mor og myndigheder.

De mange bamser, der er blevet sat op for at støtte børnenes sag

“Det handler ikke om, at mor er sur på far eller omvendt. For lige meget, hvis skyld det er, så er det børnene, der bliver ramt. Men det går for langsomt inde i Familieretshuset, og det er ikke i orden at vores børn sidder fast på denne måde”, siger Dennis Gilarski, der er far til tre små drenge, og en af de mange forældre, som kæmper med advokater, myndigheder og eks-kæreste.

Demonstrationen, startede mandag den 1. august, hvor et par enkelte bamser var blevet hængt op langs fortovet. Men blot et par dage senere, var der bamser, skilte og en masse mennesker, som stopper op for at dele deres historier med hinanden.

“Jeg har siddet fast her i 2 år, og der kommer hele tiden noget nyt fra min eks-mand”, siger en kvinde, der er kommet for at sætte en bamse op.

En dame viser sin støtte til Bamse-demonstrationen ved at hænge en bamse op

Ingen regler for at føre beviser

Frustrationen hos de fremmødte forældre er størst, når snakken falder på, hvor lang tid de bruger på at modbevise beskyldninger fra eks-partneren.

“For som reglerne er lige nu, så kan man i princippet opdigte historier og fortælle løgne, som ikke har noget sandhed bag sig. Jeg er blevet beskyldt for at være stofmisbruger og hooligan”, fortæller Michael og afviser alle anklager, som er kommet fra eks-kærsten.

Men selvom det er pure opspind ifølge Michael, så er der ikke noget, han kan gøre ved det, siger han.

“Jeg vil gerne aflægge en urinprøve. Jeg har også vist dem min straffeattest, som er ren. Men det er fuldstændig lige meget”, siger han.

For når først en af parterne har sagt noget om den anden i Familieretshuset, så bliver det skrevet i journalen, og så må den beskyldte part modbevise det.

Michael vil ikke stå frem med billede og efternavn, da han er blevet rådgivet af sin advokat til at holde lav profil, fordi advokaten er bekymret for, at Michels medvirken til denne artikel kan have konsekvenser for hans sag. Presse-fotos.dk er bekendt med hans fulde identitet.

Har set sin datter 5 gange på 3 år

Grundet de mange beskyldninger og fyldte journal, er det blevet aftalt, at Michael kan se sin 4-årige datter under det, der kaldes ‘overvåget samvær’.

” Så skal der sidde en eller anden sagsbehandler, som skal overvåge mig, men jeg prøver at sidde og nyde tiden med min datter. Det er også okay, men jeg har ikke gjort noget som helst galt. Det er bare ord, som er blevet skrevet i mine papirer, og nu kan jeg ikke gøre noget ved det”, siger Michael med en grådkvalt stemme.

Men også det overvåget samvær er blevet noget, han har set langt efter. Siden 2019 har Michael set sin datter 4 gange. Det er primært fordi, eks-kærsten aflyser møderne. Og med en pandemi på samme tid, er det bestemt ikke blevet nemmere.

“Jeg har prøvet det så mange gange. Jeg kommer herover og er glad og klar til at give hende det største kram, og så står der en og fortæller mig, at jeg ikke kan se min datter, fordi hendes mor har aflyst”, forklarer Michael.

Går grædende hjem efter aflyste møder

Med cirka 20.000 sager som Michaels og Denis Gilarski’s, er det svært for Familieretshuset at følge med. Det er også grunden til, at de ikke når at ringe til forældrene, når et møde bliver aflyst. Det er først, når forælderen møder op, at de kan få beskeden om, at det er aflyst.

“Jeg har også prøvet, at stå her ude med gaver, balloner og kage til hendes fødselsdag sidste år. Den var virkelig hård… Jeg kan ikke engang forklare, hvor hårdt det var at gå de mange skridt hjem igen, da jeg ikke fik lov til at se min datter på hendes 4 års fødselsdag” siger Michael.

Både Michael og Dennis Gilarski står fast på, at deres demonstration foran Familieretshuset ikke skal handle om de voksne. Hverken far, mor eller bedsteforældre. For det er børnene, der lider, når de bliver trukket rundt i systemet.

Og selvom Michael har muligheden for at få afhentet sin datter af myndighederne, når det er hans tur til at have hende, så er det ikke en mulighed, han vil gøre brug af, fortæller han

“Har hun ikke allerede været igennem nok?”, spørger han retorisk. Der er ingen andre, der skal hente Michaels datter end ham selv, fortæller han. For når der kommer en anden person og udleverer datteren, så er endnu et minde i hendes hoved om, at hun ikke har en normal familie. Og det kan ikke komme på tale.

Michael, som er kok til daglig er mødt op i retten adskillelige gange, og nu afventer han en dom fra retten. Men tiden med at vente på svar er ulidelig. Det er en tid, hvor han for det meste går for sig selv, og ikke har overskud til at gøre andet end at gruble over sin fremtid.

Skrifteligt svar fra Familieretshuset

Presse-fotos.dk har været i kontakt med Familieretshuset for at høre, hvordan de håndtere kritikken fra de to fædre. Presse-fotos.dk har modtaget dette skriftlige svar fra Familieretshuset:

”Det er en svær og sårbar situation, når forældre går fra hinanden, og familier bliver splittet. Vi kan se, at de mennesker, som er mødt op med bamser og plakater foran Familieretshuset, ønsker, at børn i brudte familier trives og har det godt, og det er også vores fokus i Familieretshuset. Vi arbejder sammen med familierne på at finde de løsninger, der er bedst for barnet”.

Presse-fotos.dk har også forelagt kritikken fra Dennis Gilarski for social- og ældreminister Astrid Krag, men ministeren er ikke vendt tilbage på henvendelsen ved udgivelsen af denne artikel.