Delebiler bruges til spritkørsel

Arkivfoto: Delebil, som har været involveret i færdselsuheld

Politiet har ved hjælp af både kontrol og massiv kampagneindsats overbevist de fleste danskere om, at de ikke skal tage bilen til julefrokosten, så de undgår fristelsen for at køre hjem i egen bil, når promillen har oversteget den tilladte grænse.

Desværre er der kommet flere eksempler på folk, som ikke er i stand til at køre bil på grund af for meget alkohol i blodet og nu erstatter den private bil med en af de mange delebiler, man kan leje i København. Københavns Politi har den seneste tid sigtet flere for netop at køre spritkørsel i delebiler.

»Vi kan konstatere, at nogle borgere tilsyneladende lader sig friste af, at delebilerne er lettilgængelig i de københavnske gader, og derfor sætter sig bag rattet, selvom de har en alt for høj promille,« siger Henning Pedersen, vicepolitiinspektør i Københavns Politi.

Henning Pedersen understreger, at problemet ikke er delebilerne og selskaberne bag, men borgere, som lader sig friste til at køre med alt for meget alkohol i blodet. 

»Det er fuldstændig utilstedeligt at køre bil påvirket. Man risikerer at sætte både sin egen og andres førlighed over styr, og derfor sætter vi nu særlig fokus på denne nye problematik,« siger vicepolitiinspektøren.  

Der er flere eksempler, hvor Københavns Politi har stoppet og sigtet personer for at køre spritkørsel i en delebil på vej hjem. Et af de seneste eksempler var natten til den 28. oktober, hvor en 29-årig mand blev stoppet på Sønder Boulevard. Han blev sigtet for at køre med for høj promille i blodet og for at køre ind over cykelstien.

Et andet eksempel foregik den 31. oktober – kun tre dage efter – hvor man standsede en 19-årig, som kørte spirituskørsel på Fredensgade ved Søerne i København.

Hvis du ser en spritbilist, så grib ind

Hvis du vil indgå at ende som spritbilist, så er det vigtigt, at man beslutter sig for, hvordan man kommer hjem, inden man er begyndt at drikke spiritus. For hvis man først skal tænke over, hvordan man kommer hjem, når man skal hjemad i påvirket tilstand, så kan det let ende ud i, at man tager en beslutning, som kan få alvorlige konsekvenser – både for en selv og for andre.

Derfor anbefaler både politiet og Rådet for Sikker Trafik, at man lader bilen stå hjemme, før man tager til julefrokost. Samtidig er det vigtigt, at man også griber ind, hvis man ser en ven eller en bekendt, som stiger ind bag rattet efter en våd aften.

»Står man i en situation, hvor man er usikker på, om en ven er i stand til at køre bil, er det vigtigt, at man italesætter sin tvivl og i sidste ende siger klart fra. Hvis man kan stoppe en ven i at blive spritbilist, vil de ofte takke for det dagen efter,« siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Et overvældende flertal af danskerne tager afstand fra spritkørsel. Det er faktisk flere end 9 ud af 10, som mener, at spritkørsel er uacceptabelt.

Læs fem gode råd til, hvordan du stopper spirituskørsel her.