Danskerne kører langsommere for at spare brændstof

ARKIVFOTO

De høje brændstofpriser har fået danske bilister til at lette foden fra speederen. Siden krigen i Ukraine brød ud, har bilisterne sat hastigheden ned på de danske motorveje.

Det vise nye tal fra Vejdirektoratet.

Tallene viser, at hastigheden er gået ned med 2-3 kilometer i timen på motorvejsstrækninger med hastighedsbegrænsning på 130 kilometer i timen. Og selvom det kan lyde som en lille forskel i forhold til tidligere målinger, så er det en væsentlig forskel.

“Det er altså temmelig meget”, fortæller Niels Erik Wegener Moltved, der er projektleder i Vejdirektoratet, til TV 2.

LIGE NU LÆSER ANDRE: MILITÆRFLY I VANSKELIGHEDER OVER LUFTHAVN

I år viser tallene, at gennemsnitshastigheden på de pågældende motorvejsstrækninger, er målt til 118,2 kilometer i timen. I 2021 lå gennemsnitshastigheden på 121,1 kilometer i timen.

Hvis du er en de bilister, der har sænket farten, så kan det give en økonomisk gevinst, fortæller Niels Erik Wegener Moltved.

“Hvis man sætter hastigheden ned med 10 kilometer i timen, kan man spare 10 procent i brændstof, hvis man kører over 100 kilometer i timen”, siger han

Og hvis du samtidig har investeret i en elbil, så er der endnu flere penge til gode.

“Vi har lavet tests både i benzin- og elbiler, hvor vi har sat farten ned fra 130 til 110 kilometer i timen. Der er energibesparelsen omkring 15-20 procent afhængigt af den konkrete bil”, siger Dennis Lange, der er specialkonsulent i FDM, til TV 2.