Danske forskere vækker opsigt i udlandet: Et stort gennembrud

Illustrationsfoto.

Danske forskere har fundet en over 5000 år gammel kælder på Falster. Dette fund udfordrer vores forståelse af stenalderens byggeri.

Danske forskere vækker lige nu opsigt i udlandet. Under udgravninger ved Eskilstrup på Falster har de nemlig formået at finde et hus med en over 5000 år gammel kælder fra den yngre stenalder.

Det skriver forskerne i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Radiocarbon, der bliver udgivet af universitetet i Cambridge.

‘Arkæologisk bevis for en underjordisk konstruktion i neolitisk tid (yngre stenalder, red.),’ skriver de danske forskere i overskriften til artiklen, som Marie Brinch, museumsinspektør på Museum Lolland-falster, er hovedforfatter på.

Ifølge TV 2 har de danske forskeres fund og artikel vakt opsigt i udlandet.

Britiske Independent samt specialmagasinerne Archaeology News og Popular Mechanics har således skrevet en artikel om fundet

‘Stedet på Nygårdsvej 3 blev udgravet i forbindelse med en udvidelse og elektrificering af en jernbanelinje. Det ligger cirka 600 meter fra den nordlige udkant af landsbyen Eskilstrup i et bakkefyldt moræne-landskab,’ skriver de danske forskere i artiklen.

Fund af danske forskere udfordrer vores forståelse

Ifølge forskerne er fundet af kælderen et vigtigt bidrag til at nuancere forståelsen af, hvordan man levede i den yngre stenalder.

‘Tilstedeværelsen af den her brolagte kælder udfordrer vores forståelse af evnen til byggeri og konstruktion i samfundet i den yngre stenalder.’

Under udgravningen fandt man også fordybninger i jorden og stolpehuller. Dette tydede på en struktur, der lignede et hegn med op til syv parallelle rækker.

Det antyder, at de mennesker, der levede på stedet dengang, boede i et befæstet område.

‘Det tvinger os til at genoverveje kompleksiteten i deres hjemlige strukturer, og i forlængelse af det, deres sociale organisation,’ forklarer forskerne i artiklen.

De danske forskere skriver ydermere, at kælderen muligvis er en af de allerførste kældre, der er bygget i Europa.

Ved hjælp af Kulstof 14-daterings metoden har forskerne kunnet datere konstruktionen af kælderen til mellem 3080 og 2780 før Kristi fødsel. Dermed kan den være op til 5500 år gammel. 

Kulstof 14-metoden er en metode til datering, hvor man kan datere ved hjælp af kulstoffet i organisk materiale.

‘Den kendsgerning, at en underjordisk konstruktion er til stede på pladsen, understreger, hvordan hver eneste udgravningssted kan udvide vores kendskab til stenalderen,’ afslutter forskerne.

Banebrydende dansk forsker modtager fornem pris.

ONP.