Danmark overdrager nationalt symbol til Brasilien

Illustrationsfoto.
Illustrationsfoto.

Nationalmuseet i Danmark overdrager en vigtig fjerdragt til Brasilien. Danmark har været i besiddelse af det hellige symbol i 335 år.

Tupinambafolket i Brasilien tæller i disse timer ned til den officielle overdragelse af en hellig fjerdragt. Den officielle overdragelse finder sted i landets næststørste by, Rio de Janeiro.

Og Danmark spiller en helt særlig rolle i overdragelsen, skriver Ritzau.

Det er nemlig en fjerdragt, som Nationalmuseet i Danmark har været i besiddelse af siden 1689.

Nu vender fjerdragten altså retur, og Brasiliens præsident Luiz Inazio Lula da Silva vil torsdag overvære overdragelsesceremonien.

Den 180 centimeter høje fjerdragt er en del af Brasiliens diplomatiske indsats i jagten på at få tilbageleveret objekter fra landets oprindelige folk.

Mange af deres objekter befinder sig nemlig eksempelvis i museer i Frankrig, Japan eller Danmark.

Et nationalt symbol i Brasilien

Fjerdragten blev sendt tilbage til Brasilien i juli efter at have været i dansk varetægt i 335 år. Siden da har den været opbevaret på et museum.

Den er lavet af fjer fra ibisfuglen og har stor symbolsk betydning for Brasiliens oprindelige folk.

‘Jeg følte sorg og glæde. En blanding mellem at blive født og dø,’ siger Yakui Tupinamba, som har haft mulighed for at se fjerdragten efter at være rejst mere end 1200 kilometer fra den østlige kommune Olivenca.

Yakui Tupinamba er én blandt cirka 200 medlemmer af Tupinambafolket, som har slået lejr foran museet og udført rituel sang og dans som følge af overdragelsen.

Politisk ambition

Det vides ikke, hvornår fjerdragten forsvandt fra Brasilien. Det vurderes dog, at fjerdragten formentlig forsvandt i 1500-tallet under portugisisk kolonialisering.

Fjerdragten samt andre symbolske objekter er en del af Luiz Inazio Lula da Silvas venstreorienterede regerings ambition om at give mere støtte til Brasiliens oprindelige folk.

Præsidenten har også talt for en grænseopdeling af landet i områder, hvor de mange folkegrupper hører til.

‘Tupinambafolket har krævet, at regeringen anerkender en grænse langs 47.000 hektar land. Her bor cirka 8000 familier, som ernærer sig ved fiskeri og landbrug.’

Kronprins Christian skal arbejde i Afrika.