18. okt. 2023 - 12:42

Advarer mod chimpanser i dansk zooFoto: Københavns ZOO

Efterårsferien er traditionelt set en tid, hvor mange børnefamilier beslutter sig for at tilbringe kvalitetstid sammen, og en af de populære destinationer i København er selvfølgelig Københavns Zoo. Besøgende strømmer til zoologisk haven for at opleve dyrelivet fra hele verden, udforske eksotiske arter og komme tæt på dyr fra næsten alle hjørner af kloden. Dog har denne efterårsferie bragt en ekstraordinær oplevelse med sig, som nogle besøgende ikke havde forventet – unge han-chimpanser, der beslutter sig for at underholde sig selv og gæsterne ved at sprøjte vand ud fra deres indhegning, som har ramt gæsterne.

Det har medført, at zoologisk have har reageret ved at placere et advarselsskilt uden for chimpansernes område for at beskytte besøgende, hvor der står følgende:

‘Pas på. Et par af de unge han-chimpanser har fundet ud af, at det er sjovt at se gæsternes reaktion, når de sprøjter vand ud over toppen af anlægget.’

‘Vi arbejder på en løsning, men pas i mellemtiden på, hvis chimpanserne leger med vand øverst i nettet.’

SE OGSÅ: POLITIET BEKRÆFTER: SYVÅRIG FUNDET DØD

Mads Bertelsen, der er zoologisk direktør ved Københavns Zoo, forklarer til B.T., hvorfor han-chimpanserne sprøjter vand efter de gæster, som kommer lidt for tæt på hjørnerne.

“Vi er kede af det, men der er desværre nogle, der er blevet ramt. Blandt andet nogle barnevogne, hvor der er kommet en sjat vand ned i, og både barn og mor bliver forskrækket og er ikke glade. Det er vi jo ikke stolte af.”

Og der er en særlig grund til, at de unge chimpanser opfører sig sådan.

“Disse unge hanner skal have noget at lave, og da de ikke har fjender, som de skal forsvare sig mod hos os, skal de bare lære at være chimpanser og bruge en masse energi. Det gør de blandt andet ved at drille hinanden eller drille de voksne chimpanser.”

“Men de interagerer også med gæster udenfor. Det kan være, at de kommer løbende med fuld fart og rammer glasset, når folk står tæt på. Gæsterne bliver forskrækket, og de unge chimpanser synes, at reaktionen er herlig,” fortæller Mads Bertelsen.

På zoos vegne er man kede af situationen og arbejder nu på en løsning.

“Vi kommer nok til at sætte noget plexiglas op eller lignende, så de ikke kan gøre det. Men det er heldigvis harmløse ‘drengestreger’. De skal også have lov til at udfolde sig, og de holder nok snart op med det.”