Bygning til 25 millioner blev brændt ned som led i grov afpresning

Vestre Landsret forhøjer straffen til to af de tre mænd, der udførte grov afpresning i Ikast. De udvises også

I en sag om grov afpresning og andre forbrydelser i Ikast har Vestre Landsret onsdag skærpet straffen til to mænd. Begge idømmes fængsel i seks år.

Landsretten har dermed lagt et halvt år til den straf, som Retten i Herning nåede frem til i januar sidste år.

Dommen gælder 35-årige Osman Yapici, der er tyrkisk statsborger, og afghanske Dawood Torkniman på 25 år. Begge udvises af Danmark.

Ankesagen i landsretten har ikke omfattet 28-årige Mustafa Yildirim, som af byretten fik den hårdeste straf i sagen, nemlig fængsel i syv et halvt år.

Sagen er usædvanlig på flere måder. Såvel ejerne af en virksomhed som ejerne af en kiosk blev afpresset.

Biler blev udsat for hærværk, og der blev også sat ild til en lagerbygning på Lene Haugs Vej. I den forbindelse skete der skader for mindst 25 millioner kroner, er det tidligere kommet frem.

Forbrydelsen strakte sig over lang tid. Ejerne af virksomheden betalte henholdsvis en kvart million kroner og 339.000 kroner. Fra kiosken høstede gerningsmændene 65.000 kroner.

Landsrettens begrundelse for at hæve straffen er afpresningens grovhed og omfang. Den var af organiseret og systematisk karakter, hedder det.

I nævningetinget var der uenighed om sanktionen. Et mindretal i landsretten stemte for en yderligere forhøjelse af straffen til seks et halvt år.

Undervejs blev det brugt som en del af truslerne, at mændene tilhørte den forbudte bande Loyal To Familia, fremgår det af anklageskriftet.

Den yngste af de to mænd er desuden dømt for at besidde en pistol og for at ligge inde med kokain.

/ritzau/