28. aug. 2022 - 12:23

Bokse-promotor Mogens Palle er død: ‘Den sejeste mand jeg kender, er gået bort’Boksepromottor Mogens Palle er død i en alder af 88 år. Det oplyser hans datter, Bettina Palle til Ritzaus Bureau.

Mogens Palle begyndte sin karriere som promotor i 1957 sammen med sin far, Thorkild Palle.

Annonce

Dengang var sport i Danmark lig med amatør-sport. Foruden boksning var golf faktisk den eneste sportsgren, man som sportsudøver og bosiddende i Danmark kunne leve af. Fodboldspillere måtte for eksempel til udlandet, og de mistede derved retten til at optræde for det danske fodboldlandshold. Den regel blev først ophævet i halvfjerdserne.

Mogens Palle nåede således at være bokse-promotor i hele 65 år – i de sidste mange år dog med stor assistance fra Bettina Palle.

Iblandt de største navne i de første par årtier i Mogens Palles stald kan nævnes Børge Krogh, Tom Bogs, Hans-Henrik Palm og Jørgen Hansen, der alle blev europamestre.

LÆS OGSÅ: Stjerneboksning for fulde gardiner i Brøndby-Hallen

Gennembruddet på verdensscenen kom, da Mogens Palle i slutningen af halvfjerdserne hyrede Ayub Kalule fra Uganda, som blev verdensmester under forbundet WBA med sejr over japaneren Masashi Kudo i 1979.

Annonce

Senere store navne i Mogens Palles stald var brødrene Johnny og Jimmi Bredahl, Jesper D. Jensen og Brian Nielsen, der alle blev verdensmestre i forskellige forbund.

Frem til midten af halvfemserne var Mogens Palle alene om at være dansk bokse-promotor, men han begyndte at få konkurrence – både indenlands og udenlands.

Dette årtusindes hidtil største danske bokse-navn, super-mellemvægteren Mikkel Kessler, begyndte således også som Mogens Palle-bokser. Men han skiftede siden til tyske Team Sauerland, og det skete ikke uden en vis forbitrelse fra Mogens Palles side.

Der er almindelig enighed om, at de to største boksekampe, Mogens Palle nåede at arrangere, var Brian Nielsens kampe mod de to tidligere verdensmestre i sværvægt, Larry Holmes i 1997 og Mike Tyson fire år senere.

Annonce

Brian Nielsen vandt en kneben point-sejr over Larry Holmes i kampen om verdensmesterskabet hos IBO, mens den populære danske boksebamse på grund af en skade måtte opgive at fuldføre kampen mod Mike Tyson efter seks omgange.

Der er slet ingen tvivl om, at Mogens Palle havde en enorm betydning for ikke bare dansk professionel boksning – men også dansk sport i det hele taget.

“Han har betydet alt. Hvis ikke Mogens havde været der, så havde vi ikke haft de æraer, som der har været de seneste årtier i dansk boksning,” sagde en af bokserne, Jesper D. Jensen, tidligere i år til Ritzaus Bureau.

“Han var en firstmover inden for professionel idræt i Danmark, som han revolutionerede. Tænk sig i et lille land som Danmark, hvad der har været af boksning, og hvad der er blevet skabt af boksning. Titel-, EM- og VM-kampe, som er skabt af den ene mand,” sagde Hans-Henrik Palm ved samme lejlighed.

På dette tidspunkt stod det klart, at Mogens Palle levede på lånt tid.

Han havde fået kræft, og han var egentlig blevet raskmeldt i november 2020, men siden vendte kræften altså aggressivt tilbage. Og denne gang ønskede Mogens Palle ikke at blive behandlet – især ikke fordi behandlingen kun ville udskyde det uundgåelige med få måneder.

” Den sejeste mand, jeg kender, er gået bort, siger Bettina Palle til Ritzau.

“På trods af sit skrøbelige helbred kæmpede han – viljestærkt, skarp i hovedet og stædigt – til sidste gong gong. Han var idérig, kreativ og modig som få! En ener, ingen over og ingen ved siden af, min far.”ANDRE LÆSER OGSÅ

VI ANBEFALER