Børsen: Kong Frederik skyder første fase af genopbygning i gang

Arkivfoto: Børsen brændte den 16. april. Nu lægger kong Frederik første sten.
Arkivfoto.

Kong Frederik indledte genopbygningen af Børsen. Samtidig præsenterer projektlederen visionen for den historiske bygning.

Den første ud af 43 faser i genopbygningen af Børsen er officielt sat i gang.

Torsdag eftermiddag skubbede kong Frederik i silende regn en 60 kilo tung grundsten ind i hjørnet af den nedbrændte halvdel af bygningen.

Dermed lagde han den første sten i den 400 år gamle bygning, der brændte og led omfattende skader den 16. april.

Først på mandag begynder den endelige genopbygning af Børsen dog, mere end fem måneder efter at bygningen blev omsluttet af flammer.

Med første fase tager man blandt andet hul på en visions- og materialefase. Der udtaler Lars Daugaard Jepsen, der er projektleder på genopbygning hos Dansk Erhverv, der ejer bygningen.

‘Vi skal have visionen færdig. Hvordan skal bygningen se ud de næste 400 år. Vi har et klart billede af, hvordan bygningen skal se ud på det ydre,’ slår han fast.

Hensigten er, at den ydre del af bygningen skal opføres præcist som før. Den indre del derimod er man endnu ikke afklaret om, hvordan skal genopføres.

‘Den er blevet ændret otte gange i løbet af historien. Så hvordan er det, den får det udtryk, hvor vi på en gang får bygget en Børsen, der rækker fremad, og hvor vi også har hele historien med i bagagen,’ fortsætter projektlederen.

Genopbygningen af Børsen kræver mange materialer

Når der tages hul på den første fase, kræver det samtidig, at der skaffes materialer til genopbygningen. Og listen på materialer er lang.

Her skal der blandt andet skaffes mellem 800 og 1000 træer, og det er ikke hvilket som helst træer.

Det er træer, som skal være omtrent 150 år gamle. Disse træer skal fældes i januar næste år og skal være mellem 30 og 45 meter høje.

Dansk Erhverv retter især blikket mod træer omkring Østersøen, da Børsen oprindeligt var bygget af træ fra den svenske ø Gotland.

Projektleder Lars Daugaard Jepsen håber, at første fase er færdig om fire til fem måneder. Herefter vil de igangsætte fase to.

‘Fase to det er, at vi bygger på den del, der er brændt. De vægge, der står tilbage, der kan man skrabe mørtlen ud og så genbruge de vægge, der var der,’ uddyber han.

Det er endnu uvist, hvornår samtlige 42 faser af genopbygningen vil være afsluttet. Men forventningen er, at Dansk Erhverv inden nytår kan præsentere økonomien bag genopbygningen samt en tidsplan.

‘Det er nok ikke helt skævt at sammenligne med genopbygningen af Nortre Dame i Paris,’ tilføjer Lars Daugaard.

Den 15. april 2019 stod den verdensberømte katedral i Paris Notre Dame i flammer. Det har taget godt fem år at genopbygge katedralen igen.

Børsen 400 år: Oplev den historiske bygning før genopførelsen.

ONP.