09. sep. 2021 - 16:56

Blodindsmurte og afklædte klimademonstranter spærrede hovedvej i over halvanden time, men ville stadig ikke flytte sig – til sidst måtte politiet sætte kran indOmkring 50 klimaaktivister fra klimaorganisationen Extinction Rebellion spærrede torsdag middag det trafikale knudepunkt H.C Andersens Boulevard i København. 

Der opstod trafikkaos og lange køer på strækningen som konsekvens af blokaden, som varede i mere end halvanden time, før de sidste demonstranter blev fjernet af politiet. Politiet måtte i den forbindelse løfte flere af demonstranterne væk med kran. 24 af klimademonstranterne blev anholdt i forbindelse med demonstrationen, oplyser Extinction Rebellion.

Demonstranterne afspærrede vejen ved hjælp af tre meter høje trækonstruktioner, som demonstranterne satte sig i og med store bannere, mens andre smurte sig ind i rød maling og afklædte lagde sig på jorden for at spærre vejen.

Ifølge talsperson for Extinction Rebellion, Tiem Van Deure blokerede demonstranterne hovedvejen for at sætte fokus de mennesker, som i dag er ofre for klimakrisen rundt om i verden.

“I dag havde vi taget sådan nogle tre meter høje trækonstruktioner med, hvor det var meningen, at det skulle være svært at få folk ned derfra,” siger talsperson for Extinction Rebellion, Tiem Van Deure.

Hvorfor ville det være godt, hvis det var svært at få folk ned derfra?  

“Fordi vi laver jo en blokade, som ikke bare kan flyttes på 10 minutter.”

Så det er fordi, at i kan blokere vejen i længst muligt tid? 

“Ja, præcis.”

Det er ikke første gang at Extinction Rebellion blokerer for trafikale knudepunkter og veje. Tværtimod er det en af de hyppigere måder for organisationen af lave aktioner på. 

“At blokere for veje er en metode, som vi har brugt før, fordi klimakrisen er for kritisk til, at vi alle kan kigge den anden vej. Vi er nødt til at gøre noget, og aktionen i dag var for at skabe fokus på de mange, som allerede dør nu.”

Men folk holder jo i kø og bliver sure på jer. Tror du ikke, at det bare skader klimasagen, at i blokerer veje, så folk kommer for sent og bliver fanget i trafikken?

“Det kan jeg ikke svare på. Vi har det her kæmpe problem, og vi er nødt til at have den her debat, og vi oplever at mange bliver sure, men der er også mange som bakker op. Men jeg forstår det selvfølgelig godt.”

“Vi er jo meget kede af, hvis folk skal holde i kø, men det er jo heller ikke sjovt for os, at vi skaber forstyrrelser på den her måde.”

Men så kan i vel bare lade være? 

“Det føler vi ikke, at vi kan.”

Tidligere har Extinction Rebellion blokeret indgangen ved en McDonalds, så kunder ikke kunne købe mad. Det gjorde de, fordi de mente, at McDonalds havde medansvar i forhold til at brænde regnskoven i Amazonas ned. Ved en tidligere aktion har klimademonstranterne også limet sig selv fast til Industriens Hus i København.