Bekymrende mængder over hele landet: Kræftfremkaldende stof fundet i drikkevandet

I Danmark har vi været vant til, at kunne drikke rent vand fra hanen igennem generationer. Noget kunne tyde på, at det er en luksus, som vi ikke bare kan tage for givet. I den seneste kortlægning af drikkevandsprøver fra Ingeniøren er der nogle tal, som bekymrer eksperterne.

Hundredtusindvis af borgere i København, Aarhus og mindre byer udsættes gennem drikkevandet i hanen for det kræftfremkaldende PFOA, der er et af de værste kemikalier, som mennesket nogensinde har frembragt.

Sådan indleder de skrivet, hvor de kortlægger de seneste drikkevandsprøver.

Der er endnu ikke panik, da der er tale om meget små mængder, men eksperterne advarer om, at der ikke skal særligt meget til af stoffet, for at skade folkesundheden, og at mængden der er fundet er bekymrende.

‘Jeg bekymrer mig for det her. Ingen falder døde om lige nu og her, men PFOA har skadelige effekter, som mange bliver udsat for,’ siger Amalie Timmermann, der forsker i miljøepidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.

Det er i det meste af landet, at man har kunne spore stoffet PFOA. Stoffet ophober sig i menneskers blod, lever, nyrer og andre vitale organer.

Frederiksberg Vandværk målte allerede PFOA i drikkevandet tilbage i foråret. Det er vel og mærke et vandværk, som leverer vand til cirka 100.000 borgere.

Det er dog ikke kun på Frederiksberg, at den er gal. Mere end 20 andre steder, har man kunne konstatere det kræftfremkaldende stof i drikkevandet. Også i tætbefolkede byområder.

På trods af de ildevarslende oplysninger, bryder ingen af vandværkerne loven, da mængden er under grænsen for, hvad Miljøstyrelsens krav er sat til.

Hvis mængden overstiger to nanogram per liter drikkevand, vil det være i strid med lovgivningen. Indtil videre har man nogle steder fundet op til en enkelt nanogram af stoffet.

Vækker bekymring

Forureningen af det danske drikkevand bekymrer Kræftens Bekæmpelse.

Som udgangspunkt er der ikke nogen bagatelgrænse for, hvornår PFOA øger risikoen for kræft.

For den enkelte borger vil risikoen givetvis være ganske forsvindende, men på samfundsplan vil der opstå kræftilfælde, mener Johnny Hansen, som er seniorforsker med speciale i kemikalier ved Kræftens Bekæmpelse

Det er umuligt for ham at sætte et tal på, hvor mange ekstra tilfælde af kræft vi vil kunne se.

Færre mængder PFOA, desto mindre risiko for kræft vil vi opleve. Han mener, at PFOA er ligesom passiv tobaksrygning, som er tæt på umulig at undgå.

Det store problem ligger i, at så mange mennesker bliver udsat for stoffet.

Ikke kun kræft

Kræft er noget vi taler meget om, og med god grund. Men det er faktisk ikke det eneste der bekymrer eksperterne.

En ting er, at det øger risikoen for kræft. Stoffet skader også menneskers fertilitet, påvirker vores hormonbalancer og kan ramme folkesundheden på rigtig mange måder.

Særligt for børn kan det betyde skader på immunforsvaret. hvis de modtager det gennem moderens navlestreng og modermælk.

Problemet er alvorligt, påpeger epidemiolog Amalie Timmermann.

‘Hvis vi alle sammen render rundt med et dårligere immunsystem, end vi egentlig behøvede, og derfor får lidt flere infektioner, koster det samfundet hospitalsregninger, sygedage hos voksne og børn og tabte leveår. Infektionen koster også nogle gange livet for de svageste.

Siden Nordisk Ministerråd udarbejdede sin rapport, har nyere forskning vist, at PFAS er langt farligere, end man regnede med. EU skærpede eksempelvis i 2020 sin risikovurdering for PFOA med 1.750 gange – mere end nogen anden PFAS. PFOA er på samme tid den mest udbredte PFAS i drikkevandet.

Amalie Timmermann fra Syddansk Universitet afviser, at borgere bør skifte over til flaskevand, fordi der kan være andre problemer med plastikflasker. Adskillige undersøgelser viser desuden, at PFOA og andre slags PFAS findes i en stor del af flaskerne på markedet.

Hun opfordrer i stedet til at sætte flere penge af til at undgå, at PFOA og andre PFAS havner i drikkevand. 

‘Det grundvand, vi bruger som vores drikkevand, er bare ikke længere så rent, som vi i årevis har fortalt os selv.

En ny pulje fra Folketinget skal hjælpe med at sikre mænds mentale sundhed.

BreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreaking