Barn død efter flåtbid

Et svensk barn er afgået ved døden efter at være blevet bidt af en flåt. Samtidig er årets første tilfælde af smitte registreret i Danmark

En dreng er død på universitetshospitalet i Uppsala efter at have fået hjernebetændelse, som var forårsaget af sygdommen TBE.

TBE står for centraleuropæisk hjernebetændelse og bliver spredt via flåter.

Det skriver P4 Uppland.

Det var i 2023, at den nu afdøde dreng for første gang kom på hospitalet efter flåtbidet. Her blev der foretaget undersøgelser og taget røntgenbilleder.

Ingen af delene viste noget udsædvanligt, og derfor blev drengen sendt hjem igen.

Men efter det seneste anfald forårsaget af TBE, blev drengen bragt til intensivafdeling, hvor han trods behandling afgik ved døden.

TBE kan resultere i influenzalignende symptomer, men det er meget sjældent, at mennesker dør af det.

“Man kan få en masse hovedpine. Så er der nogle få, der rammes meget hårdt, hvor man kan blive lammet, man kan blive bevidstløs, og i værste fald dør man,” forklarer infektionssygeplejerske Jonas Hedlund til SVT og fortsætter:

“Det er individuelt, hvor hårdt man bliver ramt. De fleste kommer sig, men der er også dem, der får årelange og måske endda livslange handicap.”

Den 25. juni har det danske Statens Serum Institut udsendt en pressemeddelelse om, at årets første TBE-smitte er registreret i Danmark.

I 2023 var der 12 tilfælde, og i 2022 var der fem.