Alarm i haverne: Markant færre småfugle observeret i år

Ornitologer fra Dansk Ornitologisk Forening melder om tilbagegang på op til 50 procent for flere almindelige havefugle – årsagen er endnu ukendt.

Der er færre småfugle i haverne, end der plejer at være.

Det viser tællinger, som ornitologer hos Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har foretaget.

Det er blandt arter som blåmejse, bogfinke, dompap, musvit, solsort og stor flagspætte, som meldes i tilbagegang, lyder det fra biolog Knud Flensted.

– De senere år er vi begyndt at lave spontantællinger, hvor vores medlemmer tæller fugle i landskabet et bestemt sted i fem minutter.

– Så sammenholder vi resultatet med tidligere tællinger. Og når vi har tilstrækkeligt mange af dem, kan vi behandle dem statistisk.

– Og billedet er, at der er færre af de almindelige havefugle i år end tidligere. Det er ret iøjnefaldende, siger han.

For nogle arters vedkommende er der tale om en tilbagegang på op til 50 procent fra 2023 til 2024.

Ornitologerne er i vildrede over, hvad det skyldes.

– Det kan være sygdom. Vi ved, at eksempelvis solsort har været meget påvirket af en ny type sygdom, usutuvirus, der spredes med myg.

– Den har gjort et stort indhug i bestanden, men vi er ikke klar over, om det også kan være tilfældet med andre arter, siger Knud Flensted.

En anden forklaring kan være naturlige variationer i bestandene.

– Der kan godt være tale om naturlige udsving i bestande, alt efter om ynglesæsonen har været gunstig eller ej.

– Det er også naturligt nok, at man i sensommeren synes, at der er færre småfugle i haverne, for på den tid af året fælder mange arter deres fjer og lever derfor mere skjult i vegetationen, siger Knud Flensted.

Tilbagegangen af fugle i haverne bekymrer mange danskere.

DOF har således fået op mod 30 henvendelser om dagen de seneste måneder fra haveejere, der ikke ser den samme trafik af fugle i haverne som tidligere.

Det er dog for tidligt at tale om en tendens, lyder det fra Knud Flensted.

– Vi skal have gennemført flere systematiske fugletællinger og over længere tid, så vi kan få slået fast, om der er tale om naturlige udsving, eller om der er tale om varige ændringer, som klimaændringer eller menneskers adfærd kan være skyld i.

En albatros på omkring 74 år har lagt et æg, skriver BBC. Normalt bliver artsfæller kun 12-40 år.