60.000 dyr skal aflives

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen er tirsdag formiddag mødt op ved kalkunfarmen i Ruds Vedby nær Sorø, hvor de skal aflive 60.000 dyr på besætningen.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Knap hundrede kalkuner i en kalkunfarm med 60.000 kalkuner ved Ruds Vedby nær Sorø er de seneste dage døde efter smitte med fugleinfluenza. Fuglene er døde af den dødelige og meget smitsomme H5N1. Derfor skal hele besætningen nu aflives.

Restriktionszoner ved Ruds Vedby
Som følge af smitteudbruddet i kalkunfarmen oprettede Fødevarestyrelsen allerede mandag en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede kalkunfarm ved Ruds Vedby. I restriktionszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af ejendommen er afsluttet, fremgår det af Fødevarestyrelsens pressemeddelelse.

Opgaven med at aflive og køre de mange tusinde kalkuner til destruktion påbegyndes tirsdag og kommer til at tage flere dage. Arbejdet bliver udført i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen.

Når opgaven er afsluttet, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med kalkuner.