Hun har været en af de mest fremtrædende skikkelser i dansk politik. Igennem mere end 40 år har man kunne læse, høre og se en masse til hende som folkevalgt. Pia Kjærsgaard har aldrig lagt fingre i mellem. Det er en af årsagerne til, at hun, på trods af uoverensstemmelser igennem tiden, kunne mærke en form for hyldest, da hun offentliggjorde sin snarlige pension.
Pia Kjærsgaard har i årtier delt vandende i Danmark. I 40 år har hun stået på mål for mangt og meget. I nogle kredse har hun været hadet, som hun selv udtrykker det. Andre mennesker har været mere enige i hendes politik, og har fulgt hende i tykt og tyndt, siden hendes spæde start i Fremskridtspartiet.
Presse-fotos.dk har taget en længere snak med Pia Kjærsgaard om mangt og meget, for at få et større indblik i en politiker, der i den grad har delt vandene igennem sin lange karriere.
“Racist”, “Ensporet”, “jernhård lady” – Efter 40 år i den danske politiske verden, er der ikke de gloser, som Pia Kjærsgaard ikke har fået kastet i hovedet. Men på trods af det, så er det netop den stålfasthed der gør, at hun kan slutte sin karriere med en hvis form for hyldest, som faktisk kommer lidt bag på den snart tidligere politiker.
Starten hos “de gamle mænd”
Har din start hos Fremskridtspartiet været med til at forme dig som politiker?
“Absolut! Det var jo der min interesse var, og der var ikke noget Dansk Folkeparti på det tidspunkt, så det var Fremskridtspartiet. Og ja, jeg blev fascineret af den måde man var meget opposition, lidt fræk og rapkæftet som Glistrup var. Så ja, det er bestemt noget der har formet mig”.
Hun er meget klar i mælet, når snakken falder på hendes start hos Fremskridtspartiet. Det har i den grad formet hende og hendes karriere. Det har helt klart givet noget pondus, når man som ene kvinde i et parti, tilbage i 80’erne hvor det politiske landskab i den grad var dækket til af mænd, og gerne de lidt ældre af slagsen.
“Jeg kom ind som ene kvinde blandt en masse ældre mænd – og der skulle man ligesom sætte sig i respekt”
Det er noget hun har taget med videre i sit virke som politiker. Den standhaftighed hun har haft hele vejen igennem, er også noget af det hun er blevet hyldet for, nu hvor pensionen er blevet offentliggjort.
“Står man i spidsen for et parti, så får man utroligt mange tæsk, og hvis vedkommende ikke retter sig ind efter et par advarsler, så er det ud af vagten”
(Artiklen fortsætter under billedet)
I ti år bestrad hun lederposten hos Fremskridtspartiet, så hun var meget bevidst om de ting der foregik i partiet. Partiet var berømt og bereygtet for topstyring. Det overrasker nok de færreste, at det er en egenskab som Pia Kjærsgaard ikke rynker på næsen over, og faktisk meget bevidst tog med i sit virke som stifter af Dansk Folkeparti.
“Man skal ikke skalte og valte med sit mandat”
Hun lægger vægt på at man skal kunne snakke om tingene, og det kan du gøre til alle gruppemøder. Man skal bare ikke gå imod sin formand, når først der er truffet en beslutning. Det er de fleste, der har set et par klip af Pia som folketingets formand, nok ikke i tvivl om. Men det kommer vi ind på lidt senere.
Stiftelsen af Dansk Folkeparti
De mange erfaringer fra sine ti år hos Fremskridtspartiet, gav hende modet og bevistheden om, hvad det ville kræve hvis man skulle starte et ordentligt parti op fra bunden – lige netop ordet ordentligt bliver nøgleordet.
Ved partiets opstart skulle der vælges et bogstav som betegnelsen for partiet, og her faldt valget meget bevidst på bogstavet O.
“Vi tog bogstavet O til Dansk Folkeparti, og det skulle stå for orden, ordentlighed og optimisme”
På det flotte kontor, hvor Dannebrog stolt flagrer i hjørnet, fortæller Pia Kjærsgaard også om DF’s politikker, og den ensporethed de så ofte er blevet beskyldt for, qua deres store fokus på udlændingepolitikken.
Pia Kjærsgaard fortæller at det langt fra er det værste hun er blevet kaldt. Primært grundet deres udlændingepolitik, har hun igennem mange år oplevet mange vrede mennesker, der ligefrem har hadet hende.
Om man er enig i politikken eller ej, så er det her man får hendes hårdhed at se. På trods af de mange mishagsytringer, så rykker den danske politiker ikke en tomme.
“Det kan ikke nytte noget at bukke under, fordi nogen er uenige i det man siger. Hvis man har sat sig et mål, og det man mener er rigtigt, så skal man stå fast”
Valget som formand
I år 2015 blev Pia Kjærsgaard valgt som folketingets formand. På daværende tidspunkt havde hun siddet lidt over 30 år i det danske folketing. På trods af hendes anciennitet, så var det kæmpestort for den rutinerede politiker at blive udset som formand for folketinget.
“Det betød kæmpemeget – jeg satte meget pris på de fire år, jeg fik lov at være formand for Folketinget. Jeg nød det utroligt meget, ligesom at komme ind bag murene og se, hvad der faktisk skal til for at få det hele til at fungere.”
Det blev en mærkesag for den daværende formand, at få folketinget til at se pænt og ordentligt ud udadtil.
“At se hvor mange mennesker der (bagtil) får tingene til at hænge sammen. Jeg har så stor respekt for dem, fordi der bliver gjort et kæmpe arbejde for at få folketinget til at se godt ud udadtil.”
Det er også med en vis portion stolthed i stemmen, da hun kommer ind på de ting hun var med til at ændre. Hun er glad for de spor hun satte i sin tid som formand, som stadig viser sig i dag.
Hun fik gjort folketingssalen fuldt handicaptilgængelig. Hun syntes det var for ringe at i folkestyret, der kan folk ikke komme ind og virke, hvis de på den ene eller anden måde er handicappede.
Pia Kjærsgaard sørgede derfor for, at salen blev bygget om, så både synshandicappede og folk med kørestole for eksempel kunne komme op på talerstolen.
Før 2015 kunne man altså ikke komme op på talerstolen, hvis man havde et handicap der umuliggjorde det, indtil ændringen skete.
Hun fortæller også hvordan man i 20 år, havde diskuteret frem og tilbage om Dannebrog skulle vejre i folketingssalen. Noget hun betegner som et “mærkeligt skænderi”, fordi selvfølgelig skal man da have Dannebrog hængende i folketinget. Det fik hun trumfet igennem.
“Var du meget bevidst om at der skulle være noget mere orden med dig som formand?”
“Det tror jeg, det har jeg faktisk aldrig villet acceptere. Vi er et gammelt hus, som man siger. Der er mange traditioner og værdier som skal fastholdes. Man skal tale ordentligt fra talestolen, respektere taletiden, og det bestemmer formanden!”
Mange husker et par sjove scener fra folketinget da Pia Kjærsgaard var formand. Men det var hun meget bevidst om, hun holdt fast i reglerne som hun siger.
“Man skal holde fast i formerne uden at være rigid”.
Men rent faktisk gik der meget betænkning forud for beslutningen. Hun var meget bevidst omkring sin egen persona, og at der måske skulle dæmpes en smule ned.
En anden ting hun var klar over, var det med at man ikke kunne skilte med sin egen politik. Nu var hun tillidsmand for de folkevalgte, og vagthund over for regeringen.
Var det svært?
“Nej”, siger Pia Kjærsgaard, kontant, som hun er kendt for.
Danmark uden DF
Hvordan havde et Danmark uden DF stået i dag.
I følge Pia Kjærsgaard selv, så skal vi ikke kigge langt, for at finde et eksempel på hvordan Danmark ville have set ud, uden DFs politik.
Danmark havde været sammenligenligt med Sverige, og deres store problemer i de her år, hvis ikke DF havde været en del af dansk politik, så klart er svaret når hun bliver spurgt ind til et Danmark uden Dansk Folkeparti.
“Se hvordan det ser ud i Sverige, det er helt groteskt. Om de nogensinde får styr på det, det er svært at vide, men det er jo forfærdeligt. Vi var på vej, og vi ville have været derhenne, hvis ikke det havde været for Dansk Folkeparti.”
Udviklingen i Sverige gør meget ondt på Politikeren. Hun lægger stor vægt på at det er vores nærmeste nabo, og hvordan Norden er en enighed om mange ting. Derfor gør udviklingen også ondt på den snart pensionerede politiker.
Med den overbevisning er hun også sikker på at hendes og partiets politik vil blive ført videre. Hun mener da også at hun stadig vil være med på sidelinjen. Både for sin egen skyld, men også fordi det er et ønske for dem der skal føre partiet videre.
Da hun bliver spurgt ind til det nye tiltag fra justitsministeriet, vedrørende bandepakkerne, der er hun som altid meget klar i mælet:
“Det går for slapt! for langsomt! Det nytter ikke noget at vi har så mange dømte kriminelle der bliver hængende i Danmark”.
Pensionen og det stolteste øjeblik
Da Pia Kjærsgaard bliver spurgt ind til hvad hun er mest stolt af gennem sin lange karriere, der falder svaret prompte.
“Kroneafstemningen i år 2000 den er jeg rigtigt stolt af! Den vandt vi mod Euroen, og det er jeg slet ikke i tvivl om at mange er taknemmelige for. Jeg ved også, at havde vi tabt den afstemning og fået indført euroen, så havde vi ikke fået en ny afstemning. Så den er jeg faktisk rigtig stolt af at Dansk Folkeparti kæmpede og vandt”.
DF stod i spidsen for kampen den gang, sammen med forskellige bevægelser, som ikke var politiske partier, der også var med indover.
Hvad fremtiden bringer for Pia Kjærsgaard ved hun endnu ikke.
Hun er dog sikker på at hun ikke kommer til at sidde og løse kryds og tværs, men uanset hvad der skal ske når pensionen starter om små to år, så vil hun stadig følge med på sidelinjen.
I forbindelse med udmeldingen om den snarlige pension, har Pia Kjærsgaard modtaget mange beskeder. Beskeder der måske kommer en smule bag på hende, og hvor positivt stemte mange er.
“Jeg er overrasket over den store hyldest jeg har modtaget, efter at jeg har sagt jeg ikke genopstiller – Men jeg vil bare sige at socialdemokraterne og andre, skal ikke glæde sig for tidligt. Selvom jeg ikke sidder i folketinget om to år, så vil man nok stadig høre til mig.”
“Jeg er meget overvældet af den store hyldest, folk skal have en kæmpe tak!”