08. okt. 2022 - 13:03

32-årig mand ville angribe Irans ambassadør: Nu er han bag tremmerEn 32-årig mand er blevet varetægtsfængslet i 23 dage, efter at han fredag blev anholdt for hærværk mod den iranske ambassade i København. Politiet mistænker ham desuden for at ville overfalde Irans ambassadør i Danmark.

Manden er fra Iran, og han mødte fredag formiddag op på den iranske ambassade bevæbnet med en kniv. Han knuste ruder, og han udøvede hærværk mod nogle af de parkerede biler, men han endte med at blive overmandet af ambassadens personale.

I forhold til den iranske ambassadør mener politiet, at mandens hensigt var at begå vold af særlig farlig og rå karakter.

“I går lavede jeg et problem ved den iranske ambassade,” sagde manden ifølge Ritzaus Bureau på lørdagens retsmøde.

Han nægter sig dog skyldig i alle anklager.

LÆS OGSÅ: Mystisk aktion: Politiet slår til ved den iranske ambassade

Dommeren valgte at lukke dørene under retsmødet, men mødet endte med, at den 32-årige blev varetægtsfængslet for 23 dage.

Det gjorde han, fordi dommeren vurderede, at han på fri fod kunne finde på at gøre noget lignende. Samtidig frygtede dommeren, at den sigtede kunne lægge hindringer i vejen for politiets efterforskning.

Iran har kritiseret det danske politi for langsommelighed i sagen, fordi det iranske præstestyre mener, at politiet kom sent til ambassaden, selvom politiet ifølge styret var advaret. Den danske ambassadør i Iran har derfor været kaldt til samtale om sagen.

LÆS OGSÅ: Drama på ambassade i København: Mand brød ind med kniv

Det vides ikke, hvorfor manden ville ind på den iranske ambassade. Men det kan hænge sammen med sagen om den 22-årige kvinde, Masha Amini, som i Iran blev slået ihjel af Iandets moralpoliti. Det har ført til store protester i landet.

Moralpolitiet ville anholde Masha Amini, fordi hun ikke ville tage slør på, men anholdelsen udviklede sig, og Masha Amini mistede livet. Det er lovbefalet, at kvinder skal bære slør i det offentlige rum i Iran.