Fødevarestyrelsen afliver i samarbejde med Beredskabsstyrelsen de kommende dage 32.000 kalkuner i en besætning nær Lundby ved Skælskør.
Det sker, efter at der er blevet påvist fugleinfluenza i fuglebesætningen, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Aflivningen sker dels af hensyn til dyrevelfærden og dels for at begrænse risikoen for smittespredning. Styrelsen skriver, at fugleinfluenza kun meget sjældent smitter mennesker.
– De vilde fugle er i gang med deres efterårstræk. Derfor er det vigtigt at alle, der har fugle, følger reglerne, og tager ansvar for at beskytte deres fjerkræ mod smitte fra vilde fugle, lyder det fra enhedschef i styrelsen Mitte Kirkeskov Sie i meddelelsen.
Hun tilføjer, at man kan beskytte sit fjerkræ ved at sørge for, at de ikke har mulighed for kontakt med vilde fugle.
Styrelsen har oprettet en beskyttelseszone på tre kilometer samt en overvågningszone på ti kilometer rundt om den smittede besætning,
Her skal alle fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Det sker for at inddæmme smitten.
I zonerne er det forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonerne, skriver styrelsen.
Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne, 30 dage efter at aflivning af fuglene og desinfektion af den ramte ejendom er afsluttet.
Når der er fugleinfluenza i en fjerkræbesætning, kan handel med EU-landene fortsætte som hidtil, skriver styrelsen. Flere lande uden for EU lukker typisk for deres import af danske æg, fjerkræ og fjerkræprodukter i mindst tre måneder, tilføjer styrelsen.