Gennem de seneste måneder er mange bilister blevet generet af unge mennesker, der sætter sig ved motorvejsfrakørsler eller fodgængerfelter og spærrer for trafikken. Budskabet er klart, men har fået blandet modtagelse, når morgentrafikken pludselig går i stå. Nu fortæller en af deltagerne fra klimakampagnen ‘Nødbremsen’, hvorfor det er vigtigt at skabe postyr i trafikken.
27-årige Nicolai arbejder til dagligt i byggebranchen, hvor han bruger sin erfaring og uddannelse fra DTU til at give rådgive om bæredygtighed. Men når han ikke arbejder eller dyrker andre fritidsinteresser, så sidder Nicolai på vejene og stopper trafikken. Det gør han sammen med mange andre, fordi de brænder for at skabe fokus på de alvorlige klimaforandringer, hele verden står overfor.
Det fortæller den 27-årige aktivist til Presse-fotos.dk.
“Vi er en klimakampagne, der ønsker at sætte fokus på de store konsekvenser, der kommer med planen om de 15 nye motorveje, som regeringen vil bygge de kommende år. Det kommer til at belaste miljøet ekstremt og vi bliver nødt til at få det stoppet og se på, om der er andet vi kan gøre, så miljøet kan blive skånet mest muligt”, fortæller Nicolai.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Der er blevet gjort flere tiltag gennem årene, hvor man har håbet på at regeringer vil tage klimaspørgsmålet alvorligt, men der bliver ikke gjort nok. Derfor ser Nødbremsen ikke andre muligheder end at lave protester, som giver både mediedækning og får folk til at indse, at der skal handles nu, forklarer Nicolai.
Gennem de seneste måneder har aktivister blandt andet demonstreret ved Københavns Lufthavn, hvor det skabte stort kaos og frustrerede bilister. Men Nicolai ser ikke andre muligheder end at gøre noget så drastisk, at det skaber omtale, og hvis det sker på bekostning af, at bilisterne bliver sure, så er det en konsekvens, han er villig til at tage.
“Jeg forstår godt, at folk bliver sure over det, når de bliver forsinket. Men vi har prøvet med demonstrationer, skrivelser til Folketinget og mange andre måder. Men der er ikke noget, der har virket. Derfor er vi nødt til at gøre det på denne måde”, lyder det fra deltageren af Nødbremsen.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Har ikke tænkt sig at stoppe med at blokere vejene
Flere bilister bliver rasende, når de ikke kan komme forbi de siddende aktivister. Flere kommer med verbale overfald og nogle tager sågar fysisk voldelige overfor demonstranterne og hiver dem væk fra vejen. Men alligevel har hverken Nicolai eller resten af Nødbremsen i sinde at stoppe med at skabe fokus på et problem, som mange er enige i.
“Alle kan blive enige om, at vi står overfor nogle problemer, som vi er nødt til at løse. Derfor håber jeg, at folk vil se det store billede i stedet for blot at se, at jeg sætter mig på en vej. Klimaforandringerne har nået et punkt, hvor der er udsigter til en planet, der ikke er god for vores børn”
Når aktivisterne blokerer trafikken, giver det en del udfordringer og mange gange må politiet træde til at få aktivisterne flyttet væk fra vejen. I Danmark bliver man sigtet for at forstyrre den offentlige orden, men andre steder i verden er der langt større konsekvenser for andre klimaaktivister.
(Artiklen fortsætter under billedet)
“Vi har et ansvar overfor for hinanden. Nogle risikerer at blive tortureret eller smidt i fængsel, hvis de gør oprør med deres regering. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at råbe op om en problematik, som er blevet ignoreret alt for længe, lyder en af begrundelserne.
Til de mange sure bilister er budskabet klart. Det handler ikke blot om, at komme for sent på arbejde eller til en aftale. Problemet er meget større end det.
“Jeg håber, at folk vil se udover den tid, som de mister på at sidde i kø, fordi vi blokerer vejene. I stedet skulle man kigge mod regeringen og få dem til at gøre noget positivt for klimaet, så vi kan give vore børn en fremtid, som de rent faktisk kan være håbefulde om”, lyder opfordringen.