16. mar. 2022 - 10:26

13 personer tiltalt for svindel med afgifter for over 450 millioner kronerTomme filtre i tusindvis ligger efterladt på gården

13 udenlandske statsborgere er blevet sigtet i en omfattende sag om svindel med tobaksafgift for over 450 millioner kroner.

Det oplyser anklagemyndigheden i National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) onsdag.

Siden den 3. marts 2021 har 14 mænd siddet varetægtsfængslet, efter en stor politiaktion mod en illegal cigaretfabrik på en landejendom ved Vamdrup nær Kolding.

11 millioner cigaretter, flere tons røgtobak og en større mængde professionelt produktionsudstyr til at fremstille de ulovlige cigaretter blev beslaglagt ved den store anholdelsesaktion.

En af de 14 mænd har allerede fået sin straf. Han erkendte sin rolle i netværket tidligt og fik fire års fængsel, en tillægsbøde på 71 millioner kroner og blev også udvist af Danmark for bestandigt.

De øvrige 13 mænd fra Polen og Ukraine er tiltalt for at have unddraget sig betaling af tobaksafgifter for 450 millioner kroner, da anklagemyndigheden mener, at mændene over en flerårig periode har produceret mindst 250 millioner ulovlige cigaretter på den illegale cigaretfabrik.

– Det er resultatet af en omfattende og bred efterforskning med god assistance fra internationale politisamarbejder, Skattestyrelsen og Toldstyrelsen, at vi nu kan rejse tiltale mod 13 udenlandske mænd for særdeles omfattende svindel med tobaksafgifter, siger specialanklager i NSK Vest, Jacob Gents.

Anklagemyndigheden kræver, at de 13 mænd får bøder på trecifrede millionbeløb – altså det beløb, som svarer til det, statskassen er gået glip af i tobaksafgifter, fængsel til de sigtede, samt udvisning af Danmark.

Hovedforhandlingen starter den 25. august 2022 ved Retten i Kolding.

Dommen forventes afsagt inden udgangen af 2022.

Cigaretter pakket og klar til det engelske illegale marked. Foto: Europol
En brandslukker stod klar, hvis der skulle opstå brand i den tørre tobak
Cigaretproduktionsmaskine klar til at producere millioner af ulovlige cigaretter. Foto: Europol
Cigaretfiltre til ulovlig produktion
Politiet har fjernet alt af værdi for sagen
Produktions- og lagerhaller