Selv før høringsfasen er slut, har et enigt udvalg i Københavns Kommune valgt at droppe kontroversielle forslag om lukninger
Fire københavnske biblioteker og kulturhuse kan nu ånde lettet op. Trods en igangværende høringsproces har Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune tirsdag besluttet at fjerne forslag om lukning af Islands Brygge Bibliotek, Bibliotekshuset Rodosvej, Børnekulturhuset Sokkelundlille og kulturhuset Kapelvej 44. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
Baggrunden for forslagene var et effektiviseringsbehov på 7,4 mio. kr., hvor politikerne ønskede at spare på “mursten frem for mennesker”. Målet var at reducere driftsudgifterne ved at lukke bygninger og flytte medarbejdere til færre lokationer. Men stærke reaktioner fra brugere og lokalsamfund har fået politikerne til at ændre kurs.
’Vi har som udvalg haft et ønske om at løse den strukturelle udfordring ved at spare på mursten frem for mennesker. Høringsprocessen er ikke afsluttet, men den har allerede nu gjort indtryk. Så for at skabe tryghed har vi valgt allerede nu, at de fire ting ikke bliver til noget,’ udtaler kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).
Flere udvalgsmedlemmer fremhæver bibliotekernes og kulturhusenes rolle som dannende, trygge samlingssteder. Socialdemokratiets Henrik Appel Esbensen understreger vigtigheden af biblioteker som steder for ’livsglæde og læring’, mens SF’s Klaus Mygind peger på behovet for både nærhed og kvalitet i en by i vækst: ’Bydele med 30.000 mennesker skal have et bibliotek.’
Selv konservative og venstrefolk, som ofte har støttet effektiviseringer, sætter her hælene i. ’Biblioteker er kommunal kernevelfærd,’ siger Louise Theilade Thomsen (V), mens Mathilde Kastbjerg (K) bemærker, at partiet heller ikke vil støtte nedlæggelse af borgerservice.
Den formelle beslutning om forslaget træffes først 10. juni, men signalet fra udvalget er klart: Der bliver ikke lukket biblioteker eller kulturhuse på de nævnte adresser.
Den mulige lukning af Bibliotekshuset Rodosvej og Islands Brygge Bibliotek har i de seneste uger udløst protester og borgerindsamlinger. Blandt andet har en borgergruppe på Amager indsamlet over 6.000 underskrifter imod lukningen af det lokale bibliotek. Samtidig har flere kulturaktører – herunder Dansk Forfatterforening og biblioteksforeningen Tænketanken Fremtidens Biblioteker – advaret mod konsekvenserne af at skære i lokale kulturtilbud i hovedstaden.