Politikere taler for mudret 

Politikeren har været formand for Dansk Folkeparti siden 2022.

Politikere taler mere komplekst i regeringen, hvilket kan mindske deres appel hos vælgerne.

Når politikere træder ind i regeringen, bliver deres sprog mere komplekst – og det kan svække deres appel til vælgerne. Det viser ny forskning fra Frederik Hjorth, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet.

I et nyt studie fra Københavns universitet har analyseret 1,5 millioner talebidder fra Folketingets debatter over tre årtier. Resultatet er klart: Regeringspolitikere bruger mere kompliceret sprog end deres kolleger i oppositionen – men når de forlader regeringskontorerne, bliver deres sprog igen mere forståeligt.

Ifølge Frederik Georg Hjorth, forsker i politisk psykologi, holdningsdannelse, vælgeradfærd ved Københavns universitet, skyldes det ikke personlig stil, men de krav, ministerrollen medfører.

Hjorth påpeger, at politikere i regeringen ofte bruger et mere komplekst sprog end deres kolleger i oppositionen, fordi det er nødvendigt. Han fremhæver flere årsager til dette, hvor især de emner, som ministrene må tage hånd om, er den vigtigste forklaring. Politikere i regeringsposition beskæftiger sig ofte med komplekse temaer som regulering og krisehåndtering.

“Det er ikke fordi de ikke vil tale klart – men fordi deres rolle tvinger dem til at tale om svære ting på en præcis måde,” siger Frederik Hjorth i et interview til Tv2. 

Det komplekse sprog kan dog have sine konsekvenser. Der har længe været snak om, at flere ikke forstår, hvad der bliver sagt i den offentlige debat. Tilbage i 2015 lavede Epinion en undersøgelse om unges politiske ageren blandt 15-30-årige. Undersøgelsen viste dengang, at 19 % ikke forstod, hvad politikerne siger.

LA: Vil fordoble bundfradraget