Politikere skal i Auschwitz.

I kølvandet på debatten om antisemitisme på Københavns Rådhus foreslår løsgænger Finn Rudaizky, medlem af Borgerrepræsentationen, at politikerne fremover tilbydes en studietur til Auschwitz. Formålet er at give dem den nødvendige historiske forståelse af antisemitismens konsekvenser.

Forslaget er fremsat som et medlemsforslag og skal behandles umiddelbart efter sommerferien.

I et interview til Presse-fotos.dk siger Rudaizky således:
“Det er tydeligt, at mange ikke har den historiske vinkel på, hvad der er sket. Meget af deres ageren peger på, at de ikke kender historien.”

Rudaizky fortsætter:
“Der er en fornemmelse af, at alle folkevalgte partier grundlæggende er enige om at bekæmpe antisemitiske holdninger. Men i København er der et særligt problem – det handler om byens folkesammensætning. Politikerne er bange for at miste vælgere.”

Et lignende forslag har tidligere foreslået at afsætte en årlig bevilling på 5 mio. kr. til oplysning og undervisning om holocaust, andre folkedrab og politiske massemord i tilknytning til den danske Auschwitzdag (27. januar). Forslaget skulle sikre en national og pædagogisk markering med officielle arrangementer, undervisningsmaterialer, studieture for lærere og dokumentation af øjenvidneberetninger. I den henseende blev der også foreslået et engangsbeløb på 2 mio. kr. til optagelse af danske holocaustvidners fortællinger.

Forslagsstillerne ønskede at styrke historisk bevidsthed og mindske risikoen for, at fortidens grusomheder gentages.

Forslaget om økonomisk støtte til undervisning og markering af Auschwitzdagen og folkedrab blev vedtaget i Folketinget den 24. april 2025.