Anklager har vurderet, at der ikke er grund til at bede dommer om at varetægtsfængsle sjællandske svindlere.
Næsten dagligt svindles ældre borgere af mennesker, der udgiver sig for at være fra banken eller en myndighed.
Nogle gange lykkes det for politiet at pågribe mistænkte. Senest blev to mænd anholdt i Holbæk, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse fredag.
De to – en 41-årig mand fra Holbæk og en 21-årig mand fra København – sigtes for i mindst otte tilfælde at have svindlet ældre i Holbæk og Ringsted. De fleste lod sig overtale til at udlevere deres kort og koder.
Blandt ofrene er kvinder på 92 og 90 år, og en politikommissær taler om “grov systematisk udnyttelse af ældres tiltro til banken”.
Det er et snedigt psykologisk greb. Først skaber gerningsmændene frygt, og så tilbyder de hjælp.
– De udnytter de ældres sårbarhed, og at de er digitalt uerfarne, til at skabe frygt for, at de mister deres penge, hvilket efterfølgende er præcis det, der sker, siger politikommissær Karen Storm i pressemeddelelsen.
Selv om der altså ifølge politiet er tale om grov kriminalitet, er de to mistænkte sat på fri fod efter afhøringen.
Der var ikke grund til at bede en dommer om at varetægtsfængsle dem, har anklagemyndigheden vurderet. Mændene har nægtet sig skyldige i de fleste sigtelser.
Torsdag blev en anden mistænkt svindler straffet af Retten i Viborg.
Næsten 40 ofre blev udsat for den tiltaltes numre, som gav et samlet udbytte på omkring 700.000 kroner, oplyste Midt- og Vestjyllands Politi torsdag.
– Jeg er tilfreds med, at retten har udmålt en streng straf i sagen og set med samme alvor på den her type kriminalitet, som politiet og anklagemyndigheden gør, udtalte anklager Emil Nyborg.
Manden blev straffet med fængsel i tre år. Ofrene har adresse i Kjellerup, Ringkøbing, Aars, Tilst, Grindsted, Skagen, Horsens og andre steder.
/ritzau/
En skole er fredag formiddag blevet evakueret efter en mystisk hændelse.