Enorme ambitioner i dansk erhvervsliv peger mod en grønnere fremtid, men kun få vil få del i årets tilskudspulje
Interessen for at udvikle plantebaserede fødevarer i Danmark har nået nye højder. Ifølge en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er der i Plantefondens tredje ansøgningsrunde modtaget hele 141 ansøgninger om tilskud til projekter til en samlet værdi af 750,3 millioner kroner. Tilskudspuljen for 2025 er dog kun på 212,5 millioner kroner, hvoraf 50 millioner er øremærket til forskning.
“For tredje år i træk ser vi en kæmpestor interesse for Plantefonden, og det er svært at få armene ned som dansk fødevareminister. For mig viser det tydeligt, at mange danske virksomheder og organisationer tager ansvaret på sig og vil være med til at gøre fødevareområdet grønnere,” siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V).
Ifølge OECD’s rapport Meat protein alternatives fra 2022 kan et skift fra kød til plantebaserede alternativer i høj- og mellemindkomstlande føre til en reduktion i globalt landbrugsareal og drivhusgasemissioner fra landbrugssektoren. Rapporten fremhæver, at en ændring i forbrugsmønstre mod plantebaserede proteiner kan have betydelige miljømæssige fordele.
Plantefondens bestyrelse vil nu gennemgå ansøgningerne og vælge, hvilke projekter der skal modtage støtte. Projekter, der prioriteres, skal skabe effekt både lokalt og nationalt og inddrage landbrugets rolle i produktionen af plantebaserede fødevarer.
Sidste år modtog fonden 101 ansøgninger til et samlet beløb på over 300 millioner kroner, og her blev der uddelt 122,5 millioner kroner til 35 projekter.