Får Kina fingre i danske DNA-oplysninger, kan de bruges til at udvikle biologiske våben, vurderes det.
Der er en risiko for, at Kinas militær og efterretningstjeneste kommer i besiddelse af oplysninger om danskernes arvemasse – det vil sige DNA-sammensætning.
Det vurderer Politiets Efterretningstjeneste (PET), skriver Berlingske.
Sker det, kan oplysningerne blandt andet misbruges inden for medicinudvikling eller til at udvikle målrettede biologiske våben, vurderer eksperter og myndigheder ifølge mediet.
Advarslen tager udgangspunkt i det store kinesiske selskab BGI Group, som forskere på danske universiteter har samarbejdet med i en lang årrække.
– Som kinesisk virksomhed er BGI underlagt kinesisk sikkerhedslovgivning, som giver myndighederne i landet beføjelser til at indsamle oplysninger fra kinesiske selskaber.
– BGI samarbejder med det kinesiske militær, og PET vurderer, ligesom myndigheder i blandt andet USA, at der er en risiko for, at BGI’s dataindsamling bruges militært, lyder det videre fra PET.
Både Københavns Universitet og Aarhus Universitet har tidligere haft forskningssamarbejder med BGI Group, der i dag er en af verdens største genforskningsvirksomheder.
Men de to danske institutioner indstillede tidligere i år samarbejdet med virksomheden. Nu har Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Syddansk Universitet (SDU) gjort det samme, skriver mediet.
Fra BGI Group lyder det i et skriftlig svar, at påstandene, om at dna-oplysningerne kan blive brugt militært, er falske.
Virksomheden mener selv, at den overholder alle gældende love i de lande, hvor den i dag er til stede.
I USA har man i flere år advaret om selskabet og dets datterselskaber. Flere af dem er tilmed blevet sortlistet på grund af risikoen for, at deres aktiviteter kan ende med at blive brugt til overvågning af minoriteter i Kina.