Danske bilister vinder vigtig sejr: Fra 1. juli er denne type af parkeringsafgift forbudt – men reglerne kan stadig snyde dig, så det er vigtigt at være opmærksom
Bilister i Danmark får nu medhold i en sag, der har vakt stor vrede. Transportministeriet slår fast, at eftersendte p-afgifter ikke er lovlige.
Det har været en voksende kilde til frustration blandt tusindvis af danske bilister: Den såkaldte usynlige parkeringsafgift der dukker op i e-Boks dage eller uger efter, man har parkeret, uden at man har set skyggen af en bøde i forruden.
Men nu er det slut.
Transportministeriet har med en ny præcisering af reglerne sat en stopper for den praksis. Fra 1. juli 2025 er det kun tilladt at udstede en parkeringsafgift, hvis de fysisk placeres på bilen af en p-vagt på selve parkeringspladsen.
Transportminister Thomas Danielsen understreger, at der ikke er tale om en lovændring. Det er dog en tydeliggørelse af, hvad der allerede gælder i bekendtgørelsen.
Det skriver FDM.

‘Det handler om retssikkerhed’
Hos FDM, som længe har kæmpet mod den eftersendte parkeringsafgift, er der stor tilfredshed.
‘Vi er meget tilfredse med, at transportministeren ser på reglerne på samme måde som FDM og Forbrugerombudsmanden, og gør det soleklart, at parkeringsselskaberne ikke bare kan sende en p-afgift afsted til intetanende bilister,’ siger chefkonsulent Dennis Lange.
Han påpeger, at det i høj grad handler om bilisternes mulighed for at dokumentere forholdene – for eksempel med fotos af skiltning – hvilket er umuligt, hvis man først får besked flere dage senere.
P-afgifter må ikke længere sendes digitalt
Fremover må p-selskaber stadig bruge kameraovervågning (ANPR), men ikke til at udstede bøder. De kan i stedet sende en opkrævning – som ikke er en p-afgift – til den fører, ikke ejeren, af bilen. Og den skal opfattes som en almindelig betalingspåmindelse, med et gebyr på maks. 100 kr. ved for sen betaling.
‘Det er en vigtig og positiv pointe i den opdaterede bekendtgørelse, at en afgift skal gives til føreren af bilen, da det er denne, som er den rette aftalepart. Derfor dur det heller ikke, at man blot har sendt afgiften afsted til bilens ejer,’ siger Dennis Lange.
Et opgør med automatisk bødeudskrivning
Parkeringsselskaber har i stigende grad forsøgt at erstatte p-vagter med digitale systemer, der automatisk registrerer overtrædelser og sender en parkeringsafgift ud. Det stopper nu.
‘FDM er åbne over for moderne, digitale systemer – også på parkeringsområdet. Men det skal selvsagt være systemer, der ikke giver køb på bilisternes retssikkerhed og i øvrigt holder sig inden for de gældende regler. Man kan ikke se stort på disse forhold, blot fordi man som parkeringsselskab ønsker at maksimere indtjeningen,’ lyder det fra Dennis Lange.
Hvad skal du gøre med din parkeringsafgift?
Hvis du modtager en parkeringsafgift, der ikke har været fysisk placeret på bilen, kan du nægte at betale. FDM opfordrer til, at bilister klager til p-selskabet og kontakter deres juridiske rådgivning, hvis de er medlem.
Med præciseringen fra Transportministeriet er det nu klart: Du skal ikke finde dig i ‘usynlige’ p-afgifter længere.