Overraskende ændring: Nu kan disse borgere springe lægen over

Akutlæge og ambulance - direkte adgang til fysioterapi
Illustrationsfoto.

Den nye ordning med direkte adgang til fysioterapi er sat i gang. Men hvordan fungerer det, hvem gælder det for – og kan det ændre det danske sundhedssystem?

Borgere i Region Sjælland kan nu springe lægehenvisningen over og gå direkte til en fysioterapeut med offentligt tilskud. Det lyder simpelt – men konsekvenserne kan blive vidtrækkende for hele sundhedsvæsenet.

Sådan skriver Danske Fysiterapeuter i en pressemeddelelse.

Region Sjælland har indført direkte adgang til fysioterapi. Det betyder, at personer med muskel- og skeletlidelser ikke længere behøver at gå til deres praktiserende læge for at få en henvisning. Dette altså før de kan få tilskud til behandling hos en fysioterapeut. Ordningen er en forsøgsmodel og løber over de næste to år.

Den nye mulighed er resultatet af mange års arbejde hos Danske Fysioterapeuter. Foreningen ser det som et vigtigt skridt mod et mere smidigt og effektivt sundhedssystem.

“Det er en stor sejr for både borgerne og for sundhedsvæsenet. Vi ved, at mange patienter oplever unødvendige forsinkelser, når de skal omkring deres praktiserende læge for en henvisning. Med direkte adgang til fysioterapi får de hurtigere behandling, og samtidig frigør vi tid hos de praktiserende læger til de patienter, der virkelig har brug for det”

Sådan siger Jeanette Præstegaard, formand for Danske Fysioterapeuter.

Kortere ventetid og mindre medicinforbrug

Projektet i Region Sjælland er ikke baseret på mavefornemmelser, men på erfaringer fra udlandet og tidligere danske forsøg. I lande som Sverige, Holland og Storbritannien har man set, at direkte adgang til fysioterapi kan føre til hurtigere behandling. Derudover er færre lægebesøg og lavere brug af smertestillende medicin set ved tidligere forsøg.

“Vi ser frem til at dokumentere effekten af projektet i Region Sjælland. Erfaringer fra andre lande viser, at patienterne kommer sig hurtigere og i mange tilfælde får en mere bæredygtig behandling end ved udelukkende at få smertestillende medicin. Vi tror på, at dette projekt vil vise vejen for en permanent løsning i hele landet,” siger Jeanette Præstegaard.

Direkte adgang til fysioterapi og mindre pres på

Et vigtigt mål med forsøgsordningen er at aflaste de praktiserende læger. De bruger nemlig ofte meget tid på patienter, der har problemer som fysioterapeuter i mange tilfælde kan håndtere selvstændigt. Derfor er projektet om direkte adgang til fysioterapi også blevet udviklet i samarbejde med Praktiserende Lægers Organisation. Sådan skrives der i pressemeddelelsen.

Samarbejdet afspejler et fælles ønske om, at fysioterapeuter fremover kan overtage flere patienter med muskel- og skeletlidelser. På den måde kan lægerne få mere tid til andre opgaver.

Selvom forsøget lige er begyndt, er håbet tydeligt artikuleret i pressemeddelelsen. De håber, at det bliver en succes, som kan danne grundlag for en permanent landsdækkende ordning.

“Når vi ser de positive resultater fra dette projekt, håber vi, at politikerne vil tage skridtet fuldt ud og gøre ordningen permanent i hele landet,” siger Jeanette Præstegaard.

Med direkte adgang til fysioterapi får patienter i Region Sjælland en hurtigere og mere enkel vej til behandling. Samtidig bliver forsøget en vigtig test af, hvordan man fremover kan organisere dele af sundhedsvæsenet mere effektivt. Sådan at det både kan gavne patienter og sundhedspersonale.

Elbiler bliver ofte fremhævet som det miljøvenlige, økonomiske valg. Men er de nu også det?