Over 40 millioner gives til kunstig intelligens i Danmark

Fra analyse af knoglebrud og ledskader i sundhedsvæsenet til tale-til-tekst i sundheds- og ældreplejen. Regeringen, Danske Regioner og KL sætter penge af til at udbrede tre kunstig intelligens-indsatser på sundheds- og ældreområdet i kommuner og regioner.

Regeringen, Danske Regioner og KL er enige om at afsætte 40,6 mio. kr. til tre indsatser, der skal udbrede eksisterende løsninger med kunstig intelligens på tværs af kommuner og regioner. Løsningerne skal bidrage til at frigøre arbejdskraft, lette administration og forbedre den offentlige service til gavn for borgerne.

Sådan skriver Digitaliseringsminiseriet i en pressemeddelelse.

I den første indsats anvendes kunstig intelligens til at analysere røntgenbilleder for knoglebrud og ledskader i sundhedsvæsenet. Det kan bidrage til kortere ventetid for patienterne og lette presset på akutmodtagelserne. Indsatsen tager udgangspunkt i gode erfaringer i Region Nordjylland, hvor den allerede har sikret hurtigere afklaring for patienter, frigjort tid for personalet og mindsket forbruget af læge- og sygeplejerskevikarer. Løsningen skal nu udbredes til resten af landet, skriver de.

Forskere ser potentiale i AI til sundhedsvæsnet

Anne Gerdes, Iben Fasterholdt og Benjamin S. B. Rasmussen skriver i ‘AI-etik i sundhedsvæsenet’ en betegnelse for AI (Kunstig Intelligens):

‘AI kan betragtes som en samlebetegnelse, som dækker over systemer, der kan analysere, lære og træffe beslutninger og genererer nyt på samme måde, som vi mennesker gør. AI kan i sundhedsvæsenet alt afhængigt af kontekst fungere med forskellige grader af autonomi fra diagnostisk beslutningsstøtte til brugen af sprogmodeller’

De har også et par konkrete betragtninger om potentialet for netop AI (Kunstig Intelligens) i sundhedsvæsnet:

‘Kunstig intelligens (AI) har potentiale til at forbedre diagnostik og behandling og forventes også at kunne afhjælpe konsekvenserne af personalemangel i sundhedsvæsenet. For at indfri de høje forventninger til AI-beslutningsunderstøttende værktøjer kræves en betydelig interdisciplinær indsats, hvor patienten og den kliniske domæneekspert er centralt placeret,’ skriver de.

Flere indsatser for de mange millioner

I den anden indsats fra Digitaliseringsministeriet anvendes kunstig intelligens til at forbedre planlægningen af vagter og ruter i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen i kommunerne. Indsatsen skal sikre bedre planlægning af vagter og ruter for plejepersonalet og dermed bidrage til, at personalet får mere tid hos borgerne. Det er der eksempelvis gode erfaringer med i Varde Kommune, hvor man oplever at den digitale ruteplanlægger sparer tid og kilometer på landevejen og samtidigt frigør tid for medarbejderne, skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

I den tredje indsats skal en tale-til-tekst-løsning lette dokumentationsopgaver og frigive tid på sundheds- og ældreområdet i kommunerne. Teknologien gør det muligt at indtale journaltekst, hvorefter en algoritme ved hjælp af kunstig intelligens kan generere en sammenfattet version og støtte medarbejderen til at placere journalteksten korrekt. Indsatsen skal udvikle og afprøve løsninger på tværs af kommuner.

Digitaliseringsminister Caroline Stage udtaler:

”Mere tid med de ældre og mindre tid bag tastaturet. Eller kortere ventetid på akutmodtagelsen. Det er sød musik i mine ører – og det er erfaringer fra løsninger med kunstig intelligens. Den slags succeser skal selvfølgelig ud at leve i flere dele af landet. Her og nu sætter vi 40,6 mio. kr. af til at få tre løsninger udbredt og videreudviklet. Næste skridt er, at vi med den digitale taskforce får sat system i, hvordan vi i fremtiden udbreder de gode løsninger til gavn for danskerne”

Midlerne til indsatserne er udmøntet som led i 10-årsplanen for ny teknologi og automatisering i den offentlige sektor, der er aftalt mellem regeringen, Danske Regioner og KL. Formand for Danske Regioner Anders Kühnau udtaler i pressemeddelelsen:

”Vi glæder os over, at der nu bliver afsat midler til at udbrede denne form for kunstig intelligens i regionerne. Alle landets regioner får nu gavn af ny teknologi, der bidrager til hurtige og sikre diagnoser til gavn for patienter med knoglebrud og ledskader. Udbredelsen af den nye metode til at diagnosticere kan være med til at forkorte ventetid for patienter, der kan være stærkt plaget af smerter, efter at de er kommet til skade. Og samtidig kan metoden aflaste vores medarbejdere, der i forvejen ofte er hårdt presset på akutmodtagelser og skadeklinikker. Det her er et eksempel på, at vi generelt skal udbrede brugen af kunstig intelligens på de mange områder, hvor den nye teknologi kan gavne i fremtiden” 

Arbejdet med indsatserne sker i tæt samarbejde med den nye Digitale Taskforce for kunstig intelligens, som regeringen, Danske Regioner og KL har nedsat med henblik på at sikre udrulning af gode kunstig intelligens-løsninger i den offentlige sektor i stor skala. Formand KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg Steen Christiansen udtaler: 

”Det er rigtig godt, at flere kommuner nu får glæde af de nye løsninger. De rummer nemlig stort potentiale for at lette nogle af de administrative opgaver, som vores medarbejdere står med i hverdagen, så tiden kan bruges på borgerne frem for på bureaukrati. Flere kommuner har allerede erfaringer med lignende løsninger, og noget af det, vi allerede har lært, er, at det er vigtigt, at de juridiske rammer er på plads, så det bliver så enkelt og ukompliceret som muligt at bruge teknologien i hverdagen. Samtidig er det også vigtigt at huske på, at det er nogle store omstillinger af medarbejdernes arbejdsgange, som vi lægger op til. Den slags tager tid, og det er vigtigt, at medarbejderne er med på hele rejsen”. 

Ny lukkelov truer nu eksistensen for nærbutikker og mindre brugser i Danmark – for blandt andet Coop. Lukkeloven sigter ellers efter at undgå butikslukninger.