Organisation: Opgør med EU-krav er et pletskud

EU-Kommissionens forslag om at forenkle kravene til bæredygtighedsrapportering (CSRD-direktivet) møder stor opbakning fra erhvervsorganisationen TEKNIQ, der organiserer virksomheder i det tekniske erhvervsliv. Direktør Troels Blicher Danielsen kalder det en tiltrængt beslutning, da de nuværende rapporteringskrav har udviklet sig til et administrativt bureaukrati.

“Det er nødvendigt at have pejlemærker for bæredygtighed, men selve rapporteringen har udviklet sig i den gale retning, så det i højere grad handler om at rapportere på den grønne omstilling i stedet for den reelle handling. Det er derfor et helt afgørende signal, at EU-Kommissionen nu for alvor tager et opgør med den udvikling”

Sådan siger Troels Blicher Danielsen i en pressemeddelelse.

Forenkling af rapporteringskrav er afgørende for SMV’er

De omfattende krav rammer især små og mellemstore virksomheder hårdt, påpeger TEKNIQ. Ifølge organisationen er det vigtigt, at forenklingen af reglerne ikke blot skubber problemet videre, men skaber langtidsholdbare løsninger.

“Administrative byrder rammer særligt hårdt blandt de små- og mellemstore virksomheder. Derfor er det vigtigt, at man ikke bare skubber problemet for de mindre virksomheder foran sig, men finder holdbare løsninger, så vi ikke står med samme problem igen om et par år. Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan reducere rapporteringspunkterne og standardisere indberetningsprocessen til gavn for hele erhvervslivet,” siger Troels Blicher Danielsen.

Ifølge en analyse fra Dansk Industri bruger danske virksomheder samlet set 41 millioner timer om året på at rapportere data til offentlige myndigheder. Det svarer til mere end 25.000 fuldtidsstillinger og en samlet udgift på 23,5 milliarder kroner årligt.

For mange målepunkter – TEKNIQ foreslår færre

CSRD-direktivet kræver i dag, at virksomheder tager stilling til op mod 1.144 målepunkter, hvilket typisk resulterer i 300-400 rapporteringskrav for hver virksomhed. Ifølge TEKNIQ er dette uhensigtsmæssigt og kan med fordel reduceres drastisk.

“Det er jo helt skørt, at man ikke bare tager udgangspunkt i 10-20 faste rapporteringspunkter, der gælder for alle. Det kan man godt gøre, uden at det går ud over kvaliteten og formålet,” siger Troels Blicher Danielsen.

Med EU-Kommissionens forslag om at reducere bureaukratiet håber TEKNIQ og en række andre virksomheder, organisationer og tænketanke, at der fremover kan bruges mindre tid på dokumentation og mere tid på den faktiske grønne omstilling.

EU-Kommissionens forslag skal nu forhandles mellem medlemslandene, og der forventes en endelig aftale senere i 2025.

Flere danskere kan i denne måned se frem til en økonomisk håndsrækning, da en rekordstor udbetaling netop er blevet annonceret. Hvis du er blandt de rette modtagere, kan pengene være på vej til din konto allerede med en udbetaling i februar.