Onlinekøb ændrer sig for altid: EU tvinger butikker til at gøre det

onlinekøb på telefon
Illustrationsfoto.

En ny EU-lov vil tvinge webshops til at gøre det nemmere at fortryde et onlinekøb. Det betyder, at en helt ny knap bliver obligatorisk – og det kan få stor betydning for din hverdag som forbruger.

Hvis du er én af de mange danskere, der handler tøj, elektronik og abonnementer som onlinekøb, kan du snart forvente en markant ændring i brugerfladen hos webshops. EU er nemlig på vej med et nyt krav, der skal gøre det lige så nemt at fortryde et køb, som det er at foretage det.

Det skriver Chip, som har gennemgået den nye lovgivning, der netop er blevet fremlagt af den tyske justitsminister Stefanie Hubig. Ifølge lovforslaget skal alle webshops i fremtiden tilbyde en tydelig og lettilgængelig “fortryd køb”-knap ved onlinekøb.

Fortryd onlinekøb med ét klik

Det nye krav om onlinekøb kommer som en konsekvens af en opdatering af §356a i den tyske civillov (BGB), som implementerer EU-direktivet. Og det gælder ikke kun fysiske varer. Det gælder også tjenester og finansielle produkter.

Den nye knap skal være synlig i hele fortrydelsesperioden og må ikke gemmes væk i menuer eller små skrifttyper. Knappen skal bære en tydelig tekst som fx “Fortryd køb” eller “Annuller aftale” og fører brugeren videre til en bekræftelse.

Det bliver altså et tovejstrinssystem, hvor brugeren først klikker på knappen og derefter bekræfter sin beslutning. Først da er det pågældende onlinekøb annulleret.

Et opgør med besværlige annulleringer af onlinekøb

Den nye regel skal gøre op med det, mange forbrugere i dag oplever som en uforståelig og besværlig proces med at annullere køb. Dette især hos abonnementstjenester og udenlandske webshops.

“Hvis man kan købe med ét klik, skal man også kunne fortryde med ét klik,” lød det fra Stefanie Hubig i forbindelse med lovforslagets fremlæggelse.

I forvejen har EU siden 2022 krævet en “opsigelsesknap” på alle abonnementer med længere løbetid. Med den nye lov tages skridtet videre, og denne gang rammer det hele spektret af onlinehandel og onlinekøb.

Gælder også i Danmark

Når reglerne bliver implementeret, vil danske forbrugere få de samme rettigheder, da det er en EU-forordning. Det betyder, at alle webshops, der opererer i EU, skal overholde kravet – uanset om de er danske eller udenlandske.

For dig som forbruger betyder det færre skjulte formuleringer og færre mails frem og tilbage. Du får langt nemmere ved at fortryde en fejlkøb – og måske tænker netbutikker sig om en ekstra gang, før de gør det svært.

Lovforslaget om onlinekøb mangler endnu den endelige godkendelse i Forbundsdagen og Europaparlamentet, men meget tyder på, at det bliver vedtaget i løbet af 2025. Den præcise ikrafttrædelsesdato er ikke fastlagt.

MitID ændres 12. august: Mange danskere mister adgangen