Med en ny udviklingsplan vil Odense gøre bymidtens passager til kunstportaler og grønne oaser og tiltrække både lokale og turister med nye oplevelser i byens skjulte rum.
I fremtiden skal det være mere spændende at gå på opdagelse i hjertet af Odense – både for byens borgere og de mange turister, der hvert år lægger vejen forbi.
Derfor har Odense Byråd nu godkendt udviklingsplanen ‘På oplevelse i Odenses passager’, der skal styrke byens identitet som international kulturstorby og få både lokale og besøgende til at blive lidt længere.
Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.
Planen har et særligt fokus på at aktivere og forbinde bymidtens mange passager – og på den måde skabe et sammenhængende netværk af oplevelser midt i byen.
Udviklingsplanen er forankret i den samlede strategi for turismeudvikling på Fyn og Øerne, hvor Destination Fyn står i spidsen med støtte fra Realdania, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Dansk Kyst- og Naturturisme.
Samtidig markerer planen det første skridt i realiseringen af ‘Bystrategi 2023’, der sætter retningen for fremtidens bymidte.
“Vi arbejder hele tiden på, at Odense skal være en spændende og attraktiv by, hvor man naturligt har lyst til at gå på opdagelse – uanset om man bor, arbejder eller besøger byen. Nu har vi en fælles retning for, hvordan vi kan binde byen tættere sammen i ét sammenhængene oplevelsesnetværk med åndehuller, byrum, grønne oaser og kunstneriske oplevelser. Herfra bliver opgaven at omsætte gode visioner til virkelighed, så vi i fremtiden kan stå med en endnu mere levende og overraskende by, hvor kultur og oplevelser bidrager til, at endnu flere turister får øjnene op for vores by,” udtaler borgmester Peter Rahbæk Juel i pressemeddelelsen.
44 kunstportaler skal trække folk ind i byens skjulte rum
Et af de mest markante tiltag i planen er projektet 44 kunstportaler, hvor samtlige portindgange i bymidten skal forvandles til kunstnerisk udsmykkede oplevelser.
En erfaren kurator vil her blive udvalgt til at udforme en strategi for, hvordan kunstportalerne realiseres.
De farverige og visuelle indgange skal fungere som kulturelle landemærker og bidrage til at gøre Odense til en destination for kunst og byrum – både for gæster og indbyggere.
“Vi skal hoppe med på streetartbølgen, der omfavner kunst i offentlige rum, og her kan vi bruge passagerne som kunstportaler, som kan trække turister til byen. Det vil styrke Odenses identitet som international kulturstorby. Disse portaler vil ikke kun være en fryd for øjet, men også en attraktion, der inviterer både lokale og turister til at udforske byens skjulte indgange – det vil være som at træde ind i en anden verden og opleve byen på ny. Det vil også være med til at skabe opmærksomhed i de dele af midtbyen, hvor man normalt ikke har så mange gæster,” siger by- og kulturrådmand Søren Windell.
Grønne baggårdsoaser: Rolige pauser midt i byen
Et andet centralt element i planen er at forvandle byens baggårde til grønne oaser – små, fredelige lommer fyldt med liv, hvor både lokale og turister kan finde ro fra byens puls.
Fem udvalgte baggårde er allerede i spil til at blive udviklet som grønne byrum. Her skal der skabes plads til alt fra træer og blomster til sociale møder, kunst, caféer og små events som loppemarkeder og kulturoplevelser.
Ifølge direktør i Destination Fyn, Tue Kempf, passer projektet perfekt ind i den samlede strategi for turismeudvikling i området.
“Det er nogle virkeligt spændende perspektiver, der ligger i planen om at bruge internationalt appellerende kunst til at give turistoplevelsen i Odense et kæmpe løft. Det passer rigtig godt ind i den samlede udviklingsplan for turismen på Fyn og Øerne. Nu kan Odense nemlig for alvor blomstre som områdets kulturhovedstad og et vigtigt trækplaster både for de internationale turister og gæster fra hovedstadsområdet, som vi har en erklæret målsætning om at øge antallet af,” siger direktøren.
I dag leder mange af portene ind til passager og baggårde, der ikke umiddelbart inviterer til ophold. Men med de rette greb kan disse rum blive til levende bymiljøer, som både giver plads til hverdagsliv og fungerer som trækplaster for besøgende.
Med projektet ‘På oplevelse i Odenses passager’ tager Odense endnu et skridt mod at gøre bymidten mere åben, grøn og kunstnerisk – og samtidig mere attraktiv for dem, der besøger byen.