Virksomheder, der gentagne gange tilsidesætter arbejdsmiljøreglerne, risikerer fra næste sommer at få stoppet arbejdet fuldstændigt – både for entreprenør og underentreprenører. Det står klart efter et bredt politisk flertal i Folketinget torsdag har vedtaget den såkaldte entreprenørstop-ordning.
Tiltaget træder i kraft 1. juli 2025 og giver Arbejdstilsynet mulighed for at lukke hele byggepladser ned, hvis der gentagne gange er konstateret grove overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.
Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
“Det handler helt grundlæggende om, hvordan man behandler mennesker. Vi vil ikke acceptere, at arbejdsgivere groft tilsidesætter arbejdsmiljøet, udsætter mennesker for fare under arbejdet eller på anden måde tilbyder uacceptable forhold,” udtaler beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.
Hun peger på, at netop de værste gentagelsestilfælde ofte forekommer på byggepladser med flere involverede virksomheder – og at det nye værktøj skal kunne bruges til at slå ned på hele kæden, hvis reglerne overtrædes igen og igen.
Arbejdstilsynet har i deres tilsyn gentagne gange konstateret alvorlige sikkerhedsbrud på danske byggepladser. Ifølge deres årsopgørelse for 2023 blev der i løbet af året givet over 9.000 strakspåbud, heraf en stor andel inden for byggeriet – særligt ved faldulykker, som stadig er blandt de hyppigste årsager til arbejdsulykker i Danmark.
Reaktion på gentagne brud
Entreprenørstoppet er en del af en større politisk aftale fra sidste år, hvor regeringen sammen med Danmarksdemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale, DF og Alternativet blev enige om en række tiltag mod social dumping. Arbejdstilsynet har tidligere peget på, at det især er enkelte byggepladser, hvor alvorlige brud på arbejdsmiljøreglerne sker gentagne gange – eksempelvis i form af manglende faldsikring og trafikfarlige forhold.
“Det går udover det store flertal af virksomheder, som følger de danske spilleregler,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Kritik fra erhvervslivets side
Selvom entreprenørstoppet bliver modtaget positivt blandt flere fagforeninger, har erhvervsorganisationer som Dansk Erhverv udtrykt bekymring. I en kommentar til lovforslaget påpeger organisationen, at det risikerer at ramme uskyldige underentreprenører, hvis de bliver ramt af andres fejl.
De efterlyser samtidig mere tydelige retningslinjer for, hvornår og hvordan et entreprenørstop bliver sat i værk. “Med lovforslaget vil der blive indført en bødeforhøjelse, inden der er foretaget en evaluering af de tidligere bødeforhøjelser. Dansk Erhverv frygter, at de mange forskellige niveauer af grundbøder, tillægsbøder for alvorlige skader, skærpende og særligt skærpende omstændigheder samt yderligere bødeforhøjelser ved gentagelsestilfælde kan skabe uklarhed om, hvilken straf virksomhederne reelt kan forvente at få,” lyder det supplerende til deres høringssvar.