Nyt tiltag i ældreplejen giver pote: Kræver dog fortsat udvikling

Foto: Ældreministeriet.

En ny rapport fra VIVE slår fast, at både pårørende og borgerne selv oplever, at faste team i hjemmeplejen gør en positiv forskel. Der er dog fortsat plads til forbedringer.

I 2024 indgik et bredt politisk flertal en aftale om ældrereformen, der blandt andet skulle være med til at sikre en større sammenhæng i ældreplejen.

Med aftalen blev der afsat 376,1 millioner kroner til at iværksætte en højere grad af medarbejdere i faste teams.

I en pressemeddelelse fra Ældreministeret oplyses det, at de teamene skal have forskellige fagligheder.

‘Ved at have faste tværfaglige teams i ældreplejen sikres det, at den ene hånd ved, hvad den anden gør,’ lyder det fra ældreminister Mette Kierkgaard i pressemeddelelsen.

Det fremgår også, at de fleste af landets kommuner allerede er i gang eller har planer om at skabe faste teams.

På den baggrund har VIVE gennemført en række observationsbesøg og lavet interviews med borgere og pårørende i tre forskellige kommuner, der allerede bruger faste teams.

‘Jeg er glad for, at VIVE sætter fokus på de mange positive forskelle, som faste teams fører med sig. Det skaber tryghed blandt de ældre og pårørende, når de har en god relation til de mennesker, der kommer i deres hjem. Mennesker, som kender den ældres vaner og behov. Nu skal vi sørge for, at helhedsplejen og de faste teams bliver implementeret ordentligt i kommunerne til gavn for vores ældre og medarbejderne i hjemmepleje,’ lyder det fra Mette Kierkgaard.

Stadig plads til forbedring

På trods af de lovende takter fra indsatsen med de faste teams, fremhæver rapport alligevel, at tiltaget fortsat kræver udvikling.

I de tre deltagende kommuner oplever flere borgere og pårørende nemlig, at der stadig er et stykke vej før den nye organisationsform fungerer som den skal.

Mere konkret oplever borgere stadig skiftende medarbejdere i deres hjem, brud på tværgående sammenhæng og en begrænset mulighed for medbestemmelse.

Også flere pårørende oplever problemer med inddragelsen, selvom det ville være til gavn for både borgere og medarbejdere.

Ældreminister Mette Kierkgaard pointerer, at VIVEs rapport slår fast, at implementeringen af teams er en proces, der både kræver tid og udvikling.

‘Med ældrereformen har vi taget et syvmileskridt for at skabe det gode ældreliv, hvor borgeren er i centrum for plejen. At ændre en kultur og indarbejde nye tværfaglige tankegange og måder at arbejde på tager naturligvis tid. Her har kommunerne en stor og vigtig opgave. Jeg er som ældreminister meget optaget af, at vi får reformen ud at virke, samt hvad vi kan gøre fra statslig side for at understøtte kommunerne i den proces,’ afslutter hun.

Knap 18.000 kvadratmeter bliver i regeringens nye udspil forbudt at trawle på. Det sker som led i genopretningen af Danmarks havmiljø.