På det danske arbejdsmarked tjener en indvandrer i gennemsnit 9,2 procent mindre end en person med dansk oprindelse.
Det skyldes i høj grad adgangen til højbetalte brancher.
Det viser et nyt, internationalt studie, der er blevet udgivet i det britiske tidsskriftet Nature, skriver Copenhagen Business School i en pressemeddelelse.
Studiet har analyseret data fra 13,5 millioner medarbejdere og arbejdsgivere i ni lande – heriblandt Danmark.
Resultaterne viser, at på tværs af de ni lande tjener i gennemsnit indvandrere 17,9 procent mindre end personer født i landet.
Danmark ligger dermed under gennemsnittet.
Blandt studiets medforfattere er lektor Lasse Folke Henriksen fra CBS. Han peger på en primær årsag til forskellen i løn.
– Indvandrere har markant sværere adgang til højtbetalte brancher og virksomheder, siger han i pressemeddelelsen.
Lasse Folke Henriksen mener, at det kan løses politisk ved at integrationspolitikken fokuserer på blandt andet “opkvalificering, sprogtræning og indsats mod diskrimination i rekruttering og forfremmelse”.
– Vi har et velfærdssamfund, der bygger på idealet om lige muligheder. Men vores studie viser tydeligt, at strukturelle barrierer hindrer indvandrere – og deres børn – i at få adgang til store dele af arbejdsmarkedet.
Studiet viser også, at når en indvandrer og en person med dansk oprindelse har samme job og arbejdsgiver, tjener indvandreren stadig 2,3 procent mindre.
De ni analyserede lande i studiet er Canada, Frankrig, Tyskland, Holland, Norge, Spanien, Sverige, USA og Danmark.
Det er i Spanien, der er den største lønforskel mellem en indvandrer og en person med spansk oprindelse. Her tjener en indvandrer 29,3 procent mindre.