Nyt forslag til EU’s landbrugsbudget

Foto: Press point by Ursula VON DER LEYEN, President of the European Commission

EU-Kommissionen har fremlagt et nyt forslag til EU’s landbrugsbudget og -politik fra 2028-2034. Landbrug & Fødevarer ser både fordele og alvorlige problemer i forslaget.

Europa-Kommissionen har fremlagt et langsigtet budgetforslag for perioden 2028-2034. Formålet er, at ruste Europa til at tackle udfordringer inden for sikkerhed, forsvar, energi og klima.

Budgetforslaget udgør næsten 2 billioner euro. Det svarer til 1,26 % af EU’s bruttonationalindkomst i perioden 2028-2034.

Det nye budget vil samle EU-midler, som gennemføres af medlemsstater og regioner, under én sammenhængende strategi. Særligt samhørighedspolitik og landbrugspolitik vil være i centrum for strategien.

Strategien vil blive implementeret gennem nationale og regionale partnerskabsplaner. Der vil være én samlet plan for hver medlemsstat. Denne plan integrerer alle relevante støtteforanstaltninger. Det gælder uanset, om støtten er til arbejdstagere, landmænd, fiskere, byer, landområder, regioner eller på nationalt niveau.

Om det nye forslag udtaler Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen således:
“Vores nye langtidsbudget vil hjælpe med at beskytte europæiske borgere, styrke Europas sociale model og få vores europæiske industri til at blomstre. I en tid med geopolitisk ustabilitet vil budgettet give Europa mulighed for at forme sin egen skæbne i overensstemmelse med sine visioner og idealer. Et budget, der støtter fred og velstand og fremmer vores værdier, er det bedste værktøj, vi kan have i disse usikre tider.”

Landbrug & Fødevarer anerkender både positive og udfordrende sider ved EU’s nye budgetforslag.

“For os er lige konkurrencevilkår helt afgørende og det absolut vigtigste i forbindelse med EU’s landbrugspolitik, siger Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.”

“Danske landmænd har effektiviseret og udviklet sig i mange år for at tilpasse sig markedets krav. Det her forslag straffer de mest effektive landmænd i Europa, og dermed også de danske. Det er den helt forkerte vej at gå, fortsætter Søndergaard.”

Ifølge Landbrug & Fødevarer er det en fordel, at der åbnes op for mere fleksibilitet og incitamentsstøtte. Det kan fremme investeringer i en produktion, der både er mere konkurrencedygtig og bedre for klimaet og miljøet. Samtidig skaber forslaget om støttelofter bekymring. Det kan føre til konkurrenceforvridning, som vil skade danske landmænd.

På trods af kritikken, fremhæver Landbrug & Fødevarer også positive sider ved forslaget, heriblandt forenklinger samt muligheden for incitamentsstøtte.

Er det virkelig helt slut med affaldssortering? Ny løsning kan være svaret