Nye støttesatser skal styrke grøn omstilling i landbruget

Med en ny politisk aftale er der skabt bedre økonomiske rammer for landmænd, der ønsker at omlægge til økologisk produktion. Det vækker tilfredshed hos Landbrug & Fødevarer, som mener, at ændringerne kan bidrage til at indfri målet om en fordobling af det økologiske areal frem mod 2030.

Aftalen, der er en del af udmøntningen af den grønne trepart, indebærer blandt andet forhøjede støttesatser til økologisk arealstøtte og mulighed for støtte på arealer med sprøjteforbud. Det skriver Landbrug og Fødevarer i en pressemeddelelse. Ifølge Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, er det et vigtigt signal fra politisk hold.

‘Jeg synes, det er et godt politisk signal om økologien som et virkemiddel i den grønne omstilling. Jeg tror, de øgede støttesatser vil få betydning både for landmænd og deres afsætningsvirksomheder, og det er helt afgørende, for til syvende og sidst er det markedet, der skal op i omdrejninger, så vi kan afsætte alle de gode økologiske produkter,’ siger han.

Øget støtte – men efterspørgslen er nøglen

Omlægningstillægget i den økologiske arealstøtte forhøjes fra 1.600 til 1.800 kroner pr. hektar, mens basissatsen stiger fra 1.200 til 1.350 kroner. Derudover åbnes der for støtte på arealer, hvor sprøjtemidler er forbudt – et tiltag, som også vækker positiv respons fra sektoren.

‘Det er godt, at man nu kan opnå økologistøtte på arealer med sprøjteforbud. På den måde giver man landmændene nogle nye redskaber til at producere fødevarer,’ siger Hans Erik Jørgensen.

Han understreger dog, at de strukturelle ændringer i støtten ikke i sig selv kan sikre, at målet om en fordobling af det økologiske areal nås.

‘Det er klart, at det store element hedder efterspørgsel. Der er mange tegn på, at vi kommer til at se en større efterspørgsel fra forbrugerne. Jeg glæder mig fx over, at mere end 100.000 danskere besøgte de økologiske gårde i forbindelse med Øko-Dag i weekenden. Det er fantastisk og det momentum skal hele vores værdikæde bygge videre på, så vi får omsat interesse til køb,’ siger han.

Økologisk areal er faldet

Selvom målet er at fordoble det økologiske areal frem mod 2030, er det i de senere år gået den modsatte vej. Ifølge tal fra Landbrugsstyrelsen er det samlede økologiske areal i Danmark faldet fra cirka 312.000 hektar i 2021 til omkring 308.000 hektar i 2023. Årsagen til tilbagegangen tilskrives blandt andet presset på landmændenes økonomi og en lavere efterspørgsel i detailhandlen under inflationen.

De nye midler i aftalen er derfor ikke nye penge, men en omprioritering af ubrugte midler, som tidligere var afsat til økologisk landbrug, men ikke anvendt på grund af tilbagegangen i areal.

Aftalens betydning for både landmænd og forbrugere kan dermed blive en vigtig faktor i, hvordan Danmark når sine grønne mål på landbrugsområdet.

En længe ventet økonomisk håndsrækning er på vej til mange danskeres NemKonto. De vil kunne mærke den direkte i løbet af maj