Partierne bag forsvarsforliget er blevet enige om hurtig anskaffelse af fire nye fartøjer, der både skal håndtere havmiljøulykker og løse militære opgaver.
Aftalen indgår som en del af flådeplanen og skal styrke Danmarks evne til at reagere på olie- og kemikalieudslip samt beskytte kritisk infrastruktur.
Det skriver Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i en pressemeddelelse.
De nye skibe skal erstatte de fire nuværende havmiljøfartøjer og vil samtidig kunne anvendes til sømilitære opgaver som minelægning, farvandsovervågning og beskyttelse af undersøisk infrastruktur. Der er politisk enighed om, at ambitionen er at få fartøjerne produceret i Danmark.
‘Det er en prioritet for regeringen, at vi kan passe på vores kyster og havmiljø. Derfor skal der være den rette kapacitet til at kunne bekæmpe olie- og kemikalieforurening i havet. Jeg er rigtig glad for, at der som en del af aftalen om flådeplanen anskaffes fire nye havmiljøog minelægningsfartøjer. Nu har vi fundet en løsning, så vi fremover får et robust havmiljøberedskab, som kan rykke ud, hvis der sker et olie- eller kemikalieudslip i havet,’ siger minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen.
Ifølge en rapport fra Beredskabsstyrelsen er havmiljøskibene i dag teknologisk forældede og mangler fleksibilitet i forhold til samtidens krav til både miljøindsatser og militære operationer. I takt med den øgede militære spænding i Østersøregionen og stigende skibstrafik, er der opstået behov for fartøjer, der både kan løse civile og forsvarsmæssige opgaver.
NATO har i flere sammenhænge fremhævet vigtigheden af national beredskab og overvågning af kritisk infrastruktur, herunder undersøiske kabler og rørledninger. De nye fartøjer skal derfor kunne spille en rolle i både miljøbeskyttelse og sikkerhedspolitik.
De nye fartøjer erstatter skibene Gunnar Seidenfaden, Gunnar Thorsen, Mette Miljø og Marie Miljø, der i dag udgør rygraden i det danske havmiljøberedskab.