Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at sygdommen er langt dyrere for samfundet, end man hidtil har troet. Langt flere danskere har sygdommen, end der er diagnosticeret.
Over 200.000 danskere lever i dag med sygdommen. Forskerne vurderer, at op mod 700.000 kan være ramt, uden at vide det. Mange får først stillet diagnosen, når de brækker en knogle og bliver undersøgt.
Studiet viser, at denne sygdom koster samfundet omkring 15 milliarder kroner årligt. En patient koster i gennemsnit 23.000 kroner mere om året end en rask person. Det er endda uden at medregne tabt arbejdsfortjeneste. Ifølge forskerne løber det op i yderligere 29.000 kroner årligt for patienter under 66 år.
Knogleskørhed – også kaldet osteoporose – rammer især kvinder efter overgangsalderen, men også mænd er i risikogruppen. Sygdommen svækker knoglerne og øger risikoen for brud, hvilket ofte fører til langvarige og dyre behandlingsforløb.
‘Vi kan gøre meget mere for at forebygge de knoglebrud,’ siger professor og medforfatter Bente Langdahl til TV 2.
En skjult folke-sygdom
Hos Osteoporoseforeningen kaldes sygdommen en “skjult folkesygdom” – en ekstremt udbredt sygdom. Foreningens landsformand Linda Garlov siger til mediet, at der bør sættes langt tidligere ind med opsporing og forebyggelse.
Der er dog ikke enighed om, hvorvidt bred screening af er den rette vej. Ifølge Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved VIVE, findes der ikke tilstrækkelig evidens for, at generel screening af ældre vil være billigere for samfundet – selvom det potentielt kunne fange flere tilfælde tidligere. Det siger han til mediet med henvisning til sygdommen.
Sundhedsminister Sophie Løhde oplyser til TV 2, at patienter med symptomer på netop den sygdom har ret til udredning og behandling, men at det ikke er muligt at tilbyde alle en kronikerpakke med det samme. Tiltagene bliver rullet ud gradvist over de kommende år.
Et forslag fra EU vil ændre måden, vi kører på motorvej – og det rammer især ejere af ældre biler.