Et tæt samarbejde mellem flere instanser skal ruste os bedre, hvis en epidemi rammer nationen.
Sundhedsstyrelsen kommer nu med en national strategi, der skal hjælpe os bedst muligt gennem sygdomsudbrud, epidemier og pandemier.
Strategien beskrives i en pressemeddelelse som en ‘bred strategi’, der skal kunne favne mange forskellige sygdomsudbrud.
Derudover indeholder den en plan for, hvem der er ansvarlige for hvad, når krisen rammer.
‘Vi ved fra andre sygdomsudbrud, at det er vigtigt, at myndigheder og sundhedsvæsen mødes så hurtigt som muligt, så vi i fællesskab kan få sat gang i tiltag, der kan forebygge, at smitten breder sig. Vi har lært rigtig meget af covid-19, eksempelvis at der under et udbrud kommer et kæmpe behov for information og koordination imellem aktørerne. Erfaringer viste også, at regioner og kommuner var gode til at omstille sig og til at håndtere de syge, så strategien er ikke en samlet plan for, hvad alle skal gøre ned i detaljen, men en plan for, hvordan vi i fællesskab håndterer og koordinerer arbejdet.’ siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Kirstine Moll Harboe.
Ifølge Sundhedsstyrelsen gjorde man sig den erfaring under covid-19, at myndighederne skal sætte ind med forebyggende indsatser hurtigt, så man kan komme på forkant med udviklingen.
Strategien beskriver derudover de pejlemærker og hensyn myndighederne skal tage. For eksempel skal der tages hensyn til, hvor alvorlig eller smitsom sygdommen er, men også om tiltag særligt påvirker udsatte grupper.
Erstatter tidligere plan
Den nye strategi erstatter Sundhedsstyrelsens nuværende plan, der er fra 2013. Den store forskel er, at den er målrettet flere forskellige sygdomme, hvorimod den nuværende kun var til større udbrud mod influenza.
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet strategien med en lang række andre instanser, herunder:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Lægemiddelstyrelsen, Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed og med bidrag fra andre relevante ministerier og styrelser, regionerne, Danske Regioner, KL samt civilsamfundsorganisationer og sundhedsfaglige selskaber.