Københavns Kommune indgår ny aftale med Danmarks Idrætsforbund og DGI. Målet er at få flere borgere til at bevæge sig og deltage i idrætslivet – uanset alder og baggrund.
Flere københavnere skal have adgang til idræt og bevægelse i hverdagen, og langt flere skal opleve, at fællesskabet i foreningerne er åbent for alle. Det er ambitionen i en ny samarbejdsaftale, som Københavns Kommune har indgået med Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI. Aftalen løber frem til udgangen af 2027 og bygger på flere års partnerskab mellem parterne.
Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
Aftalen sætter fokus på tre hovedtemaer: frivillighed og fællesskaber, sundhed og trivsel samt byudvikling og bevægelse. Den skal blandt andet omsættes til konkrete initiativer, som skal gøre det lettere at være frivillig, fremme bevægelse i udsatte boligområder og skabe adgang til idræt for flere børn, unge, ældre og økonomisk trængte.
Ifølge Sundhedsstyrelsen lever over halvdelen af voksne danskere ikke op til anbefalingerne for fysisk aktivitet, og inaktivitet er en af de væsentligste årsager til folkesygdomme som hjerte-kar-problemer, diabetes og depression. Samtidig viser undersøgelser, at børn og unge, der dyrker sport i organiserede fællesskaber, både har bedre trivsel, sundere vaner og større sandsynlighed for at fortsætte med fysisk aktivitet i voksenlivet.
Med den nye aftale håber Københavns Kommune, DGI og DIF at styrke folkesundheden, mindske mistrivsel og bygge bro til fællesskaber gennem idræt – både for dem, der allerede er aktive, og dem, der endnu ikke har fundet vej ind i foreningslivet.
Ifølge overborgmester Lars Weiss er der store gevinster at hente, både fysisk og mentalt, når flere bliver en del af idrættens fællesskaber.
”Det kan ikke overvurderes, hvor stor en betydning det har at være en del af idrættens fællesskaber – hvad enten man er frivillig eller udøvende, ung eller gammel.”
Formand for Danmarks Idrætsforbund, Hans Natorp, understreger, at samarbejdet ikke kun har betydning for idrætten, men for hele byens sociale liv.
”Der ligger et kæmpe potentiale i flere aktive i byens foreninger og i byrummet, når vi kan arbejde sammen på tværs af organisationer og kommuner og på tværs af alle forvaltninger.”
DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen fremhæver, at civilsamfundet spiller en nøglerolle i københavnernes trivsel.
“Med aftalen samler vi kræfterne om at skabe gode og aktive fællesskaber for københavnerne.”
Idræt skal løfte børn og udsatte
København har de seneste år oplevet stigende mistrivsel blandt børn og unge – og voksende sociale skel i adgangen til fritidsaktiviteter. Det nye samarbejde skal blandt andet sikre, at flere børn fra udsatte boligområder får adgang til foreningslivet. Ifølge socialborgmester Karina Vestergård Madsen er det afgørende, at kommunen hjælper de familier, der har sværest ved at finde vej ind i fællesskaberne.
”Når vi hjælper udsatte familier med at få mere struktur i hverdagen og giver børnene mulighed for at deltage i fritidsaktiviteter, så får de adgang til positive, sociale fællesskaber, der måske ellers ville været lukket land for dem.”
Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling peger på, at sundhed og trivsel hænger tæt sammen med adgang til idræt.
“Det sunde valg skal være det lette valg – for både børn og voksne.”
Bevægelse skal tænkes ind i byens rum
Et andet spor i aftalen handler om at tænke bevægelse med, når byen udvikles. Teknik- og miljøborgmester Line Barfoed mener, at byens pladser, parker og stier i højere grad skal invitere til aktivitet.
”Vi skal have gode muligheder for et aktivt liv for alle, også for de københavnere, der ikke har råd til at betale for idrætsaktiviteter”
Samarbejdet vil også forsøge at afhjælpe det pres på idrætsfaciliteter, der allerede i dag betyder, at mange børn står på venteliste til fritidsaktiviteter.
Disse 5 apps bør du slette med det samme: Overvåger alt du gør